Met deze woorden sloot Santiago Abascal onlangs de campagne van zijn partij voor de regionale verkiezingen in het Zuid-Spaanse Andalusië af. Afgelopen zondag beleefde zijn nationaal-conservatieve partij Vox hier inderdaad een doorbraak. Voor het eerst lijkt er een serieuze speler rechts van de Partido Popular op te komen.

Santiago Abascal en de zijnen scheidden zich al in 2013 van de conservatieve Partido Popular af, maar hadden tot nu toe geen succes in de verkiezingen. In de reguliere regionale verkiezingen van 2015 bleef de partij overal ver onder de kiesdrempel.

Vervroegde verkiezingen

Doordat de liberale partij Ciudadanos echter de gedoogsteun voor de minderheidsregering van de socialistische PSOE in de Zuid-Spaanse regio introk, kwamen er vervroegde verkiezingen. Hierin beleefde Vox dan haar doorbraak. Ze behaalde zo’n 11 procent van de stemmen en 12 van de 109 zetels. De nationaal-conservatieven wisten electorale munt te slaan uit de aftakeling van de door corruptieschandalen geplaagde Partido Popular en uit de aanzwellende immigratie.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Immigratie

Sinds Lega-leider Matteo Salvini minister van Binnenlandse Zaken van Italië is, neemt de migratiestroom via Spanje weer toe. Hiermee is er ook ruimte ontstaan voor een serieuze rechtse politieke speler. De centrumrechtse Partido Popular had op rechts lange tijd het rijk alleen. Met de opkomst van de liberale Ciudadanos werd dit al doorbroken, maar nu ontstaat er ook een opening voor de nationaal-conservatieven.

Europese Parlementsverkiezingen

De uitdaging voor Vox is om dit momentum vast te houden tot volgende verkiezingen, bijvoorbeeld die voor het Europees Parlement over een paar maanden. In de peilingen wordt er al rekening mee gehouden dat de partij 2 of 3 Europarlementariërs zou mogen afvaardigen. Een extra opsteker voor Vox is dat ze het in Andalusië beduidend beter deed dan de peilingen voorspelden.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.