Terwijl ‘Islamitische Staat’ (IS) in Syrië en Irak op de terugtocht is, probeert het in talrijke andere gebieden ter wereld voet aan de grond te krijgen en zo de globalisering van de islamistische terreur voort te zetten. Daarbij heeft het vooral succes in Centraal- en Zuidoost-Azië en in Afrika.

Nadat IS in eerste instantie alleen in de Noord-Afrikaanse staten Algerije, Marokko en Tunesië, Libië en Egypte aanhang vond, kon het zijn activiteiten in de afgelopen jaren steeds verder naar het zuiden uitbreiden. Inmiddels zijn terroristische groeperingen die trouw hebben gezworen aan IS-leider en ‘kalief’ Abu Bakr al-Baghdadi ook actief in landen als Tsjaad en Niger, Mauritanië, Mali, Nigeria, Burkina Faso, Kenia, Tanzania, de Centraal-Afrikaanse Republiek, de Democratische Republiek Congo en Mozambique.

Hoe islamisten voet aan de grond krijgen in Mozambique

Deels gaat het daarbij om reeds langer bestaande organisaties – te noemen valt hier in het bijzonder Boko Haram in Nigeria. Deels steken de milities echter ook als uit het niets de kop op. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Madinat al-Twahid wa-l-Muwahhidin in Congo. Het steeds toenemende aantal jihadisten in Afrika hangt daarbij ook zeer duidelijk samen met het toenemende aandeel islamieten op de bevolking. In Tanzania is dit bijvoorbeeld reeds 40 procent.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Azië

Vergelijkbaar met Afrika verloopt de ontwikkeling in Azië. Als een octopus strekt IS zijn tentakels uit van Afghanistan en Pakistan in de richting van de Kaukasus, maar ook naar Centraal- en Zuidoost-Azië. Tot het IS-imperium zijn hier onder andere de Turkestan Islamic Party (TIP) in China en de Ozbekiston Islomiy Harakati in Oezbekistan, de Imarat al-Qaugaz al-Islamiyya (Islamitisch Emiraat in de Kaukasus) in de Russische deelrepublieken Tsjetsjenië, Dagestan, Ingoesjetië, Ossetië en Kabardino-Balkarië, de Jama’ah Abu Sayyaf en Pangkat ng Maute op de Filipijnen te rekenen, alsmede diverse groepen in Birma, Indonesië, Maleisië, Singapore en Thailand.

Wat Oezbekistan tot broedplaats van terrorisme maakte

Het lijkt duidelijk dat IS meer aandacht aan Zuidoost-Azië wil gaan besteden, er komen opvallend veel jihadisten met gevechtservaring vanuit Syrië en Irak naartoe.

Latijns-Amerika

Opmerkelijker is echter dat IS zijn activiteiten nu zelfs naar Latijns-Amerika uit lijkt te willen breiden, waar men tot nog toe gehoopt had van dit kwaad verschoond te blijven.

Zo zworen Braziliaanse jihadisten in de zomer van 2016 voor het eerst openlijk trouw aan al-Baghdadi en sinds kort zenden de propagandakanalen van IS ook in het Portugees uit.

Steunpunt ‘Islamitische Staat’ in kandidaat-EU-lidstaat Bosnië

Europa

Ook Europa bevindt zich in het vizier van IS. Als invalspoort kan de terreurmilitie naast de gebruikelijke immigratieroutes vooral Bosnië-Herzegovina, Albanië en Kosovo gebruiken. Onder de islamitische bevolking in deze staten zijn sommigen zeer ontvankelijk voor de jihadpropaganda. Intussen maken de EU en de NAVO zich druk over Russische invloed op de Balkan.

NAVO in de nesten op Balkan

Uit deze deels islamitische Balkanlanden stroomden reeds relatief grote aantallen mensen naar het Midden-Oosten om daar voor het kalifaat en tegen de ‘ongelovigen’ te vechten, zoals de Kosovo-Albanees Lavdrim Muhaxheri, die eerst in Kosovo voor KFOR op Camp Bondsteel werkte en later voor de NAVO in Afghanistan, in 2012 dook hij bij de Syrische tak van Al Qaida op, om vervolgens commandant bij IS te worden.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.