De door de eurosceptische anti-establishmentpartijen Lega en Vijfsterrenbeweging (M5S) gevormde Italiaanse regering is in eigen land nog altijd zeer populair. In Brussel is het enthousiasme minder groot, vooral over de voorgestelde begroting. Ook de financiële markten reageren gevoelig op de gebeurtenissen in Rome.

Het is vooral de minister van Binnenlandse Zaken en plaatsvervanger van premier Giuseppe Conte Matteo Salvini van de Lega die een scherpe koers vaart ten aanzien van de EU. Hij gaf voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker onlangs het advies om “eerst maar eens twee glazen water” te drinken, voor hij zich met Italiaanse zaken bemoeit, een weinig verhulde zinspeling op het vermeende alcoholprobleem van de Luxemburger.

“We zijn tegen de vijanden van Europa – Juncker en [eurocommissaris voor Financiën]Moscovici”, zo deed Salvini er nog een schepje bovenop. Het door Brussel voorgestane beleid van harde bezuinigingsmaatregelen zou de schulden van Italië vergroot hebben en tot de verarming van het land geleid hebben, aldus de Lega-leider.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Begrotingsvoorstel

Achtergrond van de actuele meningsverschillen is het voorlopige begrotingsvoorstel van de Italiaanse regering. Deze voorziet in nieuwe schulden ter grootte van 2,4 procent van het Bruto Binnenlands Product. Dit voorstel wordt door de Europese Commissie scherp bekritiseerd. Deze spreekt van een “duidelijke afwijking” van de overeengekomen begrotingsdoelstellingen en een reden voor “ernstige bezorgdheid”.

Salvini’s tegenhanger van de M5S, de minister voor Economische Ontwikkeling, Arbeid en Sociaal Beleid, Luigi di Maio ondersteunde Salvini en verscherpte eveneens zijn koers tegenover Brussel. “We hadden verwacht dat Brussel deze begroting niet zou bevallen”, verklaarde Di Maio. Volgens hem is er echter geen Plan B en geen voornemen om de plannen te wijzigen. De voorstellen zijn volgens de M5S-leider bedoeld om de Italianen tegemoet te komen voor het hen aangedane onrecht.

Verkiezingsbeloftes

Met de nieuwe begroting lost de Italiaanse regering verkiezingsbeloftes in. Daaronder de invoering van een basisinkomen voor werklozen voor tot drie jaar, een verhoging van het minimumpensioen van 500 tot 780 euro en een even hoge sociale ondersteuning voor personen die onder de armoedegrens leven.

Binnen de EU groeit de zorg dat Italië een “tweede Griekenland” zou kunnen worden. Mocht de regering in Rome weigeren van koers te veranderen, dan zou de Commissie kunnen aanbevelen om een procedure tegen het land te beginnen op grond van overmatige tekorten. De andere EU-lidstaten zouden dan voor de vraag komen te staan of ze daarvoor groen licht geven. De financiële markten reageren echter nu al.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.