jacques-cousteauDe kapitein Nemo van de jaren ’70 tot ’90 heette Jacques-Yves Cousteau (1910-1997). De man wiens handelsmerk de rode wollen muts was en waarmee tv-kijkers massaal naar de diepten van de oceanen afdaalden, had vergelijkbare visioenen van de verovering van de oceanen als de romanheld van Jules Verne.

Zijn grootheidswaanzinnige dromen van onderwatersteden en vliegende schotel-onderzeeboten worden in de biografische Frans-Belgische film ‘L’Odyssée’ (2016) niet achtergehouden. En dat is ook goed zo. Regisseur Jérome Salle demonteert in de film de Franse duiklegende, zonder daarbij de bewondering voor Cousteau te verliezen.

Lambert Wilson speelt de duikpionier, die in 1943 met de uitvinding van de eerste ‘ademautomaat’ (in Vlaanderen ook wel bekend als ‘ontspanner’) de basis heeft gelegd voor het diepzeeduiken, in al zijn tegenstrijdige facetten: Hij is de joviale rokkenjager, die zijn vrouw (gespeeld door Audrey Tautou) bedriegt en buitenechtelijke kinderen verwekt; als autoritaire vader laat hij weinig begrip zien voor de zorgen van zijn zonen, wat verandert nadat zijn lievelingszoon neerstort met een vliegtuig; en om zijn duikfilms te kunnen realiseren, sluit de later in milieuredder veranderde Saulus een duivelspact met oliebedrijven als sponsoren.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Waar biografische films dikwijls taaie weergaven van een levenspad blijken te zijn, heeft men hier zowel een geslaagde biografie als een onderhoudende film af weten te leveren. De op authentieke locaties gedraaide film – met 35 miljoen euro één van de duurste Franse filmproducties – straalt optisch door de blauwe zee en schitterende onderwateropnames.

Tegelijk is het een onderhoudend en bij vlagen grappig portret van deze zonnegod, die zich als kapitein op zijn onderzoeksschip ‘Calypso’ net zo graag liet vereren als de romanheld kapitein Nemo op zijn onderzeeboot ‘Nautilus’.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.