Volgens de Japanse zender Kyodo en de Russische nieuwsdienst TASS hebben de Verenigde Staten de Japanse regering gewaarschuwd voor een aanstaande oorlog met Noord-Korea. De Japanse regering uitte bezorgdheid over de mogelijke escalatie en bereidt zich voor om zo nodig Japanse burgers uit Zuid-Korea te evacueren.

Kyodo bericht verder over een niet mis te verstaan dreigement uit Washington: “Wanneer China niet onmiddellijk massieve druk uitoefent op Noord-Korea, dan vallen we aan”, citeert de zender niet nader benoemde regeringsfunctionarissen in Washington.

China heeft ondertussen 150.000 soldaten naar de grens met Noord-Korea verplaatst, officieel om in geval van nood vluchtelingenstromen in goede banen te leiden en humanitaire hulp te verstrekken.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


De Russische Varjag is met moderne anti-schip-raketten en torpedo’s uitgerust. Het schip is toegelegd op de bestrijding van vliegdek- en begeleidende schepen.

De Russische raketkruiser Varjag heeft vanuit zijn ligplaats in de Zuid-Koreaanse haven Poesan het sop gekozen. Tegelijkertijd heeft een groep Amerikaanse marineschepen rond het vliegdekschip USS Carl Vinson en meerdere raketkruisers koers gezet naar de Noord-Koreaanse kust.

China dreigt met economische sancties bij een nieuwe kernwapenproef van Noord-Korea, maar de Amerikanen lijken China te willen dwingen tot forsere stappen. Japan dringt intussen aan op dialoog.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur