Alsof één Johnson niet volstaat. In het kabinet van de Britse premier Boris Johnson zit nog iemand met dezelfde familienaam: Jo Johnson. Hij is de jongere broer van Boris en is in diens kabinet onderminister voor Universiteiten. 

Pikant is daarbij dat Jo ten aanzien van de Brexit niet op één lijn zit met zijn broer. Eind vorig jaar trad hij weliswaar vanwege Theresa Mays Brexit-deal af als onderminister voor Transport, met de woorden dat zijn land zo tot “vazalstaat” zou worden. Maar dat betekent niet dat hij een andere Brexit wil. Integendeel, Jo Johnson wil dat zijn land in de EU blijft. Derhalve pleitte hij dan ook, zonder succes, voor een tweede referendum.

Vader, broer en zus van Boris Johnson zijn remainers

De 47-jarige politicus, die sinds 2010 het kiesdistrict Orpington in Zuid-Londen vertegenwoordigd in het Britse Lagerhuis, is niet het enige lid van het gezin Johnson dat de Brexit-plannen van het oudste kind kritisch beziet. Vader Johnson was zelf vijf jaar lid van het Europees Parlement voor de Conservatieven. In de referendumcampagne liet hij in het Remain-kamp van zich horen. Dochter Rachel, het tweede kind, stond in de Europarlementsverkiezingen kandidaat voor de eurofiele partij Change UK, die overigens niet één zetel behaalde.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Boris Johnson in de schijnwerpers

Alle vier – vader Stanley en de kinderen Boris, Rachel en Jo – waren journalist en auteur van non-fictieboeken of romans. Alleen het jongste kind in het gezin, Leo, is anders, deze audit-manager houdt zich buiten de politiek en het publieke discours. Binnen het gezin is Boris met zijn politieke opvattingen dus duidelijk in de minderheid. Van zijn vader heeft hij echter de neiging geërfd zichzelf in de schijnwerpers te plaatsen. De andere kinderen gelden als rustig en bezonnen.

Jo Johnson in de startblokken

Mocht Boris met zijn Brexit falen, zit de eveneens op elitescholen Eton en Oxford gevormde broer Jo al in de startblokken. De Johnson-saga gaat sowieso verder.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.