De nieuwe Britse premier Boris Johnson voorspelde in zijn eerste toespraak tot het Lagerhuis een glorieuze toekomst voor zijn land. Johnson schilderde het beeld van een Groot-Brittannië dat in 2050 de grootste en meest florerende economie van Europa heeft. Volgens de nieuwe premier moet zijn land zelfs “de beste plaats in de wereld” worden. Of in ieder geval een belastingparadijs.

In de aanloop naar zijn premierschap heeft Johnson in toespraken, maar ook in zijn wekelijkse columns in de Daily Telegraph, aanwijzingen gegeven hoe hij de Britse economie vooruit wil brengen. Maar concreet werd hij vooral over belastinghervorming. Zo stelde Johnson, dat hij de inkomensgrens vanaf welke het hoogste belastingtarief van 40 procent van toepassing is van 50.000 naar 80.000 pond wil verhogen.

Financiering van de belastinghervorming

Dat levert natuurlijk een gat in de begroting op. Om dat te dichten wil Johnson deels gebruik maken van de reserves die het Britse ministerie van Financiën uit voorzorg voor een no-deal-Brexit aangelegd heeft. Maar Johnson stelde ook wijzigingen in het sociale verzekeringsstelsel voor.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Speciale Economische Zones moeten belastingparadijs scheppen

Daarnaast speelt bij Johnson vrijhandel steeds een centrale rol. Met beroep op een onderzoek van de vastgoed- en consultancyfirma Mace stelde Johnson bijvoorbeeld de instelling van een half dozijn belastingvrijhavens voor. Zo berekende de consultancyfirma dat zogenaamde Speciale Economische Zones zo’n 150.000 arbeidsplaatsen zouden kunnen scheppen. Verder zou het Bruto Binnenlands Product negen miljard pond per jaar groter kunnen zijn. Als locaties voor dergelijke zones denkt men aan Belfast, Bristol, Grimsby, Hull, Liverpool en de regio Tees Valley in het noordoosten van Engeland.

‘Zeer omvattend’ vrijhandelsakkoord met Amerika

Bovendien stelde de Amerikaanse president Trump enkele dagen nadat Johnson premier werd reeds voor een “zeer omvattend vrijhandelsakkoord” af te sluiten. Zo’n akkoord zou volgens Trump de handel tussen de VS en het Verenigd Koninkrijk kunnen vervijfvoudigen. Na een telefoongesprek met Johnson zei Trump dat het Britse EU-lidmaatschap een dergelijk akkoord tot nu toe verhinderde. Volgens de Amerikaanse president werken de beide landen reeds aan een akkoord.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.