Kenia is begonnen met de export van aardolie. Eind augustus vertrok voor het eerst een schip met Keniaanse aardolie uit de haven van Mombassa. 

De vracht van het schip omvatte zo’n 250.000 vaten, oftewel circa 40 miljoen liter. Deze aardolie stamt uit het pas in 2012 ontdekte en sinds 2016 ontwikkelde aardolieveld in het Zuid-Lokitsjarbekken. Dat bekken in de noordwestelijke Turkana-regio van Kenia maakt deel uit van de Grote Slenk of Oost-Afrikaanse Riftvallei. De aardolievoorraad in dit veld zou ten minste 750 miljoen vaten groot zijn.

Pijpleiding dwars door Kenia

De lading voor de eerste tanker werd nog per vrachtwagen naar de kust gebracht. Maar men is voornemens in 2020 te beginnen met de aanleg van een oliepijpleiding van het veld naar de haven van Lamu. Dit is een project van het Ierse bedrijf Tullow Oil en de Keniaanse regering. Verder neemt ook Total als investeerder deel. Men schat de totale kosten voor de aanleg op drie miljard USD.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


pijpleiding, KeniaBredere infrastructuur

De pijpleiding is onderdeel van grotere plannen voor de aanleg van infrastructuur als (spoor)wegen. Lamu krijgt in de plannen een raffinaderij en een grote zeehaven. Momenteel is het zuidelijker gelegen Mombassa nog de enige noemenswaardige zeehaven van Kenia. In een eerder stadium was er sprake van de mogelijkheid dat Oeganda en Zuid-Soedan aardolie naar de kust van Kenia zouden transporteren. Maar deze plannen zijn om diverse redenen afgeblazen.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.