Vanavond zendt RTL 8 de speelfilm Charlie Wilson’s War uit.  De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van het Democratische lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Charlie Wilson, een Texaan die er vooral om bekend staat dat hij een rokkenjager is, maar politiek weinig opvalt. Een invloedrijke fondsenwerfster drukt hem echter op het hart eens een bezoek te brengen aan een Afghaans vluchtelingenkamp in Pakistan. Aldaar raakt hij ingenomen voor de zaak van het Afghaanse verzet tegen de bezetting door de Sovjet-Unie. Terug in de Verenigde Staten zet hij samen met een agent van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA een project op om de Afghaanse moedjahedien te steunen in hun strijd tegen de invallende Sovjet-Unie.

Afgevaardigde Charlie Wilson in gezelschap van moedjahedien in Afghanistan

De Sovjet-Unie was eind jaren zeventig onder Brezjnev Afghanistan binnen gevallen, toen de communistische regering van dat land aan het wankelen kwam door guerilla-acties van de moedjahedien. De Sovjet-Unie zou tot Gorbatsjov de troepen in 1989 terugtrok militair in Afghanistan  aanwezig blijven en een hopeloze strijd leveren met de binnenlandse guerillero’s die heimelijk gesteund werden door de Verenigde Staten.

RTL 8, 5 juni 2012, 20:30 uur.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.