VPRO’s Tegenlicht gaat vanavond over de bankencrisis en de bail-out waarmee sommige banken die als ‘too big to fail’ werden aangemerkt ‘gered’ werden.

“Door toedoen van de banken zit Nederland in de diepste crisis sinds de jaren dertig. Miljarden euro’s belastinggeld waren nodig om het financieel systeem op de been te houden en het einde van de reddingsoperaties is nog lang niet in zicht.

De banken lijken dan wel gered, maar overheid en burger zuchten onder ongekende bezuinigingen. Hadden we, achteraf gezien, de banken niet beter failliet kunnen laten gaan? Hebben de banken echt geleerd van de kredietcrisis? En, waar blijven de alternatieven? Deze vragen legt Tegenlicht voor aan onder andere oud-president van De Nederlandsche Bank, Nout Wellink, en aan het ‘Sustainable Finance Lab’ van Herman Wijffels.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Op IJsland zien we hoe de bevolking met vallen en opstaan de macht op de banken terug aan het veroveren is. En hoe gaat de bank van de toekomst eruit zien? Gaan we terug naar het ouderwetse, oerdegelijke bankieren zoals de Zweedse Handelsbanken dat voorstaat of gaan we peer-to-peer bankieren zoals de Duitse Fidor Bank dat aanbiedt? Tegenlicht maakt aan de vooravond van Prinsjesdag de balans op en schetst het bankenlandschap van de toekomst.”

Vanavond, Nederland 2, 21:00 uur, naderhand komt de uitzending ook op internet beschikbaar.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.