De Vlaamse televisiezender Canvas zendt vanavond laat een documentaire uit 2011 van de Franse regisseur Romain Icard uit over de honderdduizenden kinderen die tijdens het bewind van Stalin in strafkampen, de zogeheten goelags werden geboren of daar als kind naartoe werden gebracht.

De goelags waren werk- en strafkampen die zich ver van de bewoonde wereld in het dunbevolkte en koude Siberië bevonden. In de kampen werden voornamelijk politieke gevangenen opgesloten en te werk gesteld, maar de kinderen van die gevangenen werden in veel gevallen niet bij familie of in een weeshuis achtergelaten, maar ook naar een goelag gestuurd. De kinderen moesten in de werkkampen niet alleen de ouderlijke zorg ontberen, maar werden ook nog eens uitgehongerd, verwaarloosd en afgebeuld. Enkele van deze kinderen zijn nog in leven en vertellen in de documentaire hun verhaal.

Children of the Gulag (Les Enfants du Goulag, 2011), 23.40 uur, Canvas

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.