Nu 95% van de stemmen die zijn uitgebracht in de eerste ronde van de Transnistrische presidentsverkiezingen geteld is, lijkt het dat de tweede ronde niet zoals verwacht tussen de huidige president Igor Smirnov en de voorzitter van het parlement Anatoly Kaminsky zal gaan. De verwachting was dat Anatoly Kaminsky, die de steun van het Kremlin heeft en dat duidelijk aan de kiezers laat merken, als koploper uit de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in de afvallige Moldavische regio zou komen. De voorlopige uitslag laat echter zien dat Yevgeny Shevchuk, voorganger van Kaminsky als parlementsvoorzitter, aan kop gaat met 39,1 % van de stemmen tot nu toe. Hij wordt gevolgd door Kaminsky met 27,7 % van de stemmen en Smirnov met 25,5 % van de stemmen. De kandidaat van de communistische partij blijft steken op 4,8 %.

De opkomst lag boven de 50 %, waarmee de eerste ronde geldig is, in de tweede ronde is ten minste 25 % nodig.

De telling van de daadwerkelijke stemmen laat een heel ander beeld zien dan de exit-poll van gisteren, waarin Smirnov met 47 % aan kop ging. Het lijkt er op dat veel kiezers zich nog niet uit durfden te spreken voordat de stemmen geteld zijn. Het ziet er nu echter naar uit dat de tweede ronde tussen Shevchuk en Kaminsky zal gaan, beide etnische Oekraïeners en lid van dezelfde partij ‘Vernieuwing’ die over een meerderheid in het parlement van Transnistrië beschikt. Het is de vraag wat de kiezers die in de eerste ronde op andere kandidaten en vooral op Smirnov hebben gestemd in de tweede ronde zullen doen; een deel van hen zal thuis blijven, maar een deel zal ook een keuze maken voor een van de beide kandidaten, zij hebben uiteindelijk de beslissende stem. Enerzijds zijn ook Smirnov’s kiezers op Rusland georiënteerd, anderzijds is hun favoriet, die al sinds 1990 aan de macht was, uit de gratie gevallen in Moskou. Het Russische openbaar ministerie heeft onder andere Smirnov’s zoon Oleg aangeklaagd voor het ontvreemden van miljoenen roebels humanitaire hulp.

Waar Kaminsky de laatste tijd veel naar Moskou reisde en met hoge Russische ambtenaren en politici gezien werd, staat Shevchuk bekend als een op Europa georiënteerde sociaal-democraat. In de tweede ronde kon het wel eens kop aan kop gaan tussen de twee rivalen van dezelfde partij. De eerste ronde laat hoe dan ook zien dat de invloed van het Kremlin in Transnistrië niet overschat moet worden. Zowel van Kaminsky als van Shevchuk wordt verwacht dat ze anders dan Smirnov weer schot kunnen brengen in de gesprekken met het centrale Moldavische gezag.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.