In Letland vonden zaterdag parlementsverkiezingen plaats. De sociaaldemocratische SDPS werd opnieuw de grootste partij, gevolgd door de nieuwe anti-corruptiepartij KPV. Maar het is vrijwel uitgesloten dat deze partijen aan de regering deel zullen gaan nemen.

Met een kleine twintig procent van de stemmen en 23 zetels, moest de SDPS weliswaar een klein verlies incasseren, maar blijft ze met afstand de grootste partij. De SDPS heeft vanouds ook oog voor de rechten en  belangen van de de Russische minderheid, die ongeveer een kwart van de bevolking van Letland uitmaakt. Dit is echter tegen het zere been van de meeste andere partijen, die de sociaaldemocraten om deze reden als ‘pro-Russisch’ wegzetten en er niet mee samen willen werken.

Nieuwe partijen

De conservatieve anti-corruptiepartij KPV, die voor het eerst aan de verkiezingen deelnam, werd met ruim veertien procent van de stemmen en 16 zetels de op een na grootste partij. Ook met deze partij wil echter bijna niemand regeren, omdat ze eurosceptisch is en de bestaande machtspatronen tegen het licht wil houden.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Ook de derde en vierde partij zijn partijen die voor het eerst in het parlement gekozen zijn, namelijk de Nieuwe Conservatieve Partij (JKP), opgericht door een eurofiele politicus die eerder bij de nationaal-conservatieve Nationale Alliantie zat, en Attistibai/Par (AP), een alliantie van twee liberale partijen. De JKP haalde 16 zetels en de AP 13.

Dan volgen de huidige regeringspartijen, de Nationale Alliantie (NA) die vier zetels verliest en op 13 komt, de Unie van Groenen en Boeren (ZZS) die tien zetels verliest en er 11 overhoudt, en de liberaal-conservatieve Nieuwe Eenheid (V), die vijftien zetels verloor en er 8 overhoudt.

Formatie

De formatie van een regeringscoalitie wordt hiermee niet eenvoudig. De twee grootste partijen hebben samen 39 van de 100 zetels, maar er is op voorhand geen enkele partij die zich aandient om hen aan een meerderheid te helpen. Zelfs als de gematigd eurosceptische centrumpartij ZZS over te halen zou zijn, zou dit nog een eigenlijk te smalle basis van 50 zetels opleveren.

Waarschijnlijker lijkt dus dat er een liberaal-conservatieve coalitie met uitsluitend russofobe partijen gevormd zal worden. Gezien de animositeit tussen JKP en NA, ligt het niet voor de hand dat de president de respectievelijke leiders van deze partijen als formateur aan zal wijzen. Zodat het voor de hand ligt dat iemand uit de liberale alliantie AP het initiatief krijgt. Dan zou een regeringscoalitie van tenminste vier, mogelijk vijf partijen gevormd kunnen worden.

 

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.