Zoran Jankovic, de leider van het links-populistische Positief Slovenië dat de parlementsverkiezingen in december had gewonnen, die door de president als formateur was aangewezen, is er gisteren niet in geslaagd een meerderheid achter zich te krijgen bij een vertrouwensstemming in het parlement.

Gewezen formateur Jankovic staat na de stemming de pers te woord.

Jankovic die met de sociaaldemocraten, de ouderenpartij en de liberale Burgerlijst van Virant had onderhandeld over een coalitieakkoord, wist zich nadat de liberalen eerder deze week te kennen hadden gegeven geen toekomst te zien in een coalitie onder leiding van Jankovic, slechts van de steun van zijn eigen partij en de sociaaldemocraten en de ouderenpartij te verzekeren. Bij stemming in het parlement leverde dat zelfs niet de verwachtte 44 stemmen op, maar slechts 42, wat er op zou kunnen wijzen dat twee parlementariërs van de sociaaldemocraten of de ouderenpartij kennelijk toch geen fiducie in de voorgenomen coalitie hadden. De ouderenpartij was eerder al intern verdeeld over deze kwestie.

Nu de eerste formatieronde formeel is afgerond, kan de president opnieuw een formateur voordragen, maar daarnaast kunnen ook groepen van ten minste tien parlementsleden een kandidaat naar voren schuiven. Nu de liberale Burgerlijst een linkse coalitie heeft afgewezen, ligt het voor de hand dat een centrum-rechtse coalitie van de liberaal-conservatieve SDS, de Burgerlijst, de conservatieve SLS, het christendemocratische NSi en de ouderenpartij DeSUS onderzocht wordt. Tijdens de onderhandelingen met Jankovic heeft de liberale leider Virant al parallelonderhandelingen gevoerd met al die partijen behalve DeSUS. Waarschijnlijk heeft Virant dan ook besloten om de linkse coalitie niet aan te gaan, omdat hij tevredener was over het onderhandelingsresultaat dat hij over rechts had bereikt. Om een rechtse coalitie kans van slagen te geven zal dus evenwel de ouderenpartij nog aan boord gehaald moeten worden.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Virant zette in de onderhandelingen hoog in als het gaat om het op orde brengen van de economie en de overheidsbegroting, het hervormen van het justitieapparaat en de bestrijding van corruptie. Het links-populistische Positief  Slovenië is geneigd het bestaan van corruptie te ontkennen en voornemens de staatsschuld verder op te laten lopen om zo meer bestedingsruimte te creëren. Het verder oplopen van de staatsschuld zou Slovenië in ernstige problemen kunnen brengen wanneer financiële markten hun vertrouwen in het voormalig Joegoslavische Alpenland zouden verliezen en het mogelijk Europese steun aan zou moeten vragen.

Het is nu afwachten of de president een nieuwe formateur voorstelt of het initiatief aan het parlement laat om met een geschikte kandidaat te komen. De leider van de op één na grootste partij –  Janez Jansa van de liberaal-conservatieve SDS – heeft reeds laten weten een centrum-rechtse coalitie te willen formeren. Het is ook nog mogelijk dat uiteindelijk een brede coalitie door het midden geformeerd wordt. Het is voor het eerste in de Sloveense parlementaire geschiedenis dat een formateur die in de eerste formatieronde door de president is aangewezen er niet in slaagt een meerderheid van het parlement achter zich te krijgen.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.