Het is goed denkbaar dat Slovenië op enig moment gebruik moet maken van Europese financiële hulp. Het financiële beleid dat het links-populistische Positief Slovenië voorstaat zou het voormalig Joegoslavische alpenland namelijk in ernstige financiële problemen kunnen brengen. De winnaar van de parlementsverkiezingen in Slovenië, de links-populist en voormalig burgemeester van de hoofdstad Ljubljana Zoran Jankovic, onderzoekt nog altijd de mogelijkheden een regeringscoalitie te vormen. De doelstelling is om voor Driekoningen een regering te kunnen presenteren, maar het is zeer de vraag of dat lukt.

De enige voor de hand liggende coalitiepartner voor Jankovic’ partij Positief Slovenië zijn de Sociaal-Democraten. Hoewel voormalig sociaal-democratisch premier Borut Pahor er niets in ziet om een coalitie met de links-populisten te vormen, is de verwachting dat zijn partij hier wel mee in zal stemmen. Om een meerderheidscoalitie te vormen is echter nog de steun van tenminste acht meer parlementariërs nodig.

Onderhandelaar voor de sociaal-democraten Borut Pahor (rechts) aarzelde vanwege enkele populistische verkiezingsbeloftes van Jankovic en zijn autoritaire stijl, maar de sociaal-democraten zullen waarschijnlijk instemmen met regeringsdeelname.

Jankovic heeft dan ook reeds onderhandeld met de liberale Burgerlijst van Gregor Virant, die precies acht parlementsleden heeft. Virant stelt echter hoge eisen aan de links-populisten, zo mag de BTW niet verhoogd worden, mogen er geen nieuwe leningen aangegaan worden en moet Positief Slovenië afzien van de ministeries van Binnenlandse Zaken, Justitie en Financiën. Dit alles om de Sloveense economie op gang te houden, de staatshuishouding op orde te brengen en de corruptie aan te kunnen pakken. De links-populisten zijn geneigd te ontkennen dat er corruptie is, maar dit is een essentieel programmapunt voor Virant. Zowel Jankovic als Virant staan bekend als harde onderhandelaars.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Jankovic zou de basis van zijn coalitie verder willen verbreden door ook de eerder naar rechts neigende ouderenpartij DeSuS en de conservatieve SLS, met elk zes zetels in het parlement, uit te nodigen voor de coalitie. De SLS heeft reeds laten weten daar niets voor te voelen. Virant zal dit zondermeer spijtig vinden, omdat de SLS binnen de coalitie een waardevolle bondgenoot zou zijn op de financiële, economische, justitiële en bestuurlijke dossiers.

Pas wanneer Jankovic er niet in slaagt een coalitie te vormen, komt een eventuele centrum-rechtse optie in beeld. De op een na grootste partij was de liberaal-conservatieve SDS met 26 zetels. Zij zouden een coalitie kunnen vormen met de liberale Burgerlijst van Gregor Virant, de conservatieven, de ouderenpartij en de christen-democraten. Qua compatibiliteit van de politieke programma’s zou een dergelijk centrum-rechts kabinet een logischer optie zijn.

Het ligt echter in de verwachting dat Jankovic een coalitie zal vormen met tenminste de sociaal-democraten en liberalen. Gezien de meningsverschillen over de economische en financiële hervormingen en de bestrijding van corruptie, zal die coalitie echter niet erg stabiel zijn. Hoewel Virant nu straf onderhandelt is het niet waarschijnlijk dat een centrum-linkse regering de snelgroeiende staatsschuld aan zal pakken. Jankovic wil vooral de economische groei stimuleren door staatsinvesteringen, waarvoor de staatsschuld nog verder vergroot zou moeten worden. Op de lange termijn zou dit er toe kunnen leiden dat Slovenië op de financiële markten als onbetrouwbaar wordt gezien, wat ertoe zou kunnen leiden dat weer een euroland financiële assistentie nodig heeft.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.