Van diverse kanten wordt er momenteel druk uitgeoefend op de president van de voormalig Joegoslavische republiek Macedonië, de conservatief Gjorge Ivanov, om Zoran Zaev, de leider van de sociaaldemocratische SDSM het mandaat te geven om, samen met een drietal partijen die de Albanese minderheid vertegenwoordigen, een nieuwe regering te vormen.

Nadat de conservatieve partij VMRO-DPMNE opnieuw de grootste partij was geworden in de parlementsverkiezingen maar er niet in slaagde een meerderheid te vinden voor een regering, slaagde de sociaaldemocraat Zaev er wel in het eens te worden met drie Albanese partijen, door grote toegevingen te doen aan de Albanezen die hoge eisen stelden, zoals de volledige gelijkstelling van het Albanees aan het Macedonisch.

De drie Albanese partijen waren, gefaciliteerd door Edi Rama, premier van het naburige Albanië en huisvriend van George Soros, onderling overeengekomen samen op te trekken en deze hoge eisen te stellen. President Ivanov wil Zaev echter niet het mandaat geven om een regering te vormen, aangezien de deal die hij gesloten heeft op gespannen voet staat met de Macedonische grondwet.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


De Macedonische president kwam daarmee onder grote druk te staan van allerlei internationale actoren, zoals de Europese Commissie, het secretariaat van de NAVO, vertegenwoordigers van diverse Europese regeringen en nog waarnemende door president Obama aangestelde functionarissen van de Amerikaanse regering.

Zo presteerde de Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlandbeleid van de EU, Federica Mogherini het om tegenover Ivanov en de pers  – uiteraard selectief – uit de Macedonische grondwet te citeren over hoe regeringen tot stand komen. Op zichzelf al pedant genoeg, saillant detail is echter dat Ivanov doctor in de politieke filosofie en staatsrecht is en aan diverse universiteiten gedoceerd heeft, van Skopje tot Bologna. Het optreden van Mogherini is tekenend voor de arrogantie van de ‘internationale gemeenschap’.

Ivanov was dan ook allerminst onder de indruk van het optreden van de Hoge Vertegenwoordiger, en onderstreepte nog eens dat de constitutie, de integriteit en de onafhankelijkheid van de Macedonische staat niet onderhandelbaar zijn. Hij weet zich daarin gesteund door vele Macedoniërs die zich al dagenlang manifesteren in Skopje en diverse andere steden.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.