De Elzas, die als regio door de bestuurlijke herindeling van 2015 zonder volksraadpleging afgeschaft werd, zou na massale burgerprotesten opnieuw als bestuurlijke eenheid in het leven geroepen kunnen worden, zij het als departement en niet als regio.

De Franse president Emmanuel Macron heeft nu voorgesteld van de departementen Haut-Rhin en Bas-Rhin een enkel groot Elzassisch departement te maken binnen de in 2015 in het leven geroepen regio Grand Est. Dit grote departement zou dan in onderhandeling met de regio Grand Est bepaalde bevoegdheden over kunnen nemen van de regio.

De regio Grand Est is een samenvoeging van drie regio’s die nog enigszins rekening hielden met de historische provincies (hier in kleuren weergegeven)

De regio Grand Est werd in 2015 in het leven geroepen als een onhistorische samenvoeging van Elzas, Lotharingen en Champagne-Ardennen. Ondertussen blijven de verwachte schaalvoordelen, een belangrijk argument voor de invoering van de grotere regio, uit. Veel Elzassers zien echter wel hun regionale, culturele en talige karakter onder druk staan.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Na de Franse-Duitse Oorlog van 1870-1871 werd in Versailles het Duitse keizerrijk uitgeroepen en hoorden Elzas en Lotharingen tot het einde van de Eerste Wereldoorlog bij Duitsland.

De Elzas neemt binnen Frankrijk een bijzondere plaats in, omdat het van de Frans-Duitse Oorlog tot de Eerste Wereldoorlog bij het Duitse Rijk hoorde. Bepaalde publieke voorzieningen zijn hierdoor in deze regio vanouds anders geregeld en de scheiding van kerk en staat is minder scherp dan in de rest van Frankrijk, wat bijvoorbeeld in onderwijs en gezondheidszorg zichtbaar is.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.