President Emmanuel Macron heeft van de nood een deugd gemaakt en het vertrek van drie van zijn ministers gebruikt om zijn greep op de regering te verstevigen.

Met Sylvie Goulard, François Bayrou en Marielle de Sarnez zijn drie van de meer ervaren ministers uit de regering van premier Edouard Philippe vertrokken. Macron heeft ze vervangen door politiek minder ervaren figuren, waardoor het aantal ministers dat zijn gezag vooral aan Macron ontleent is toegenomen.

Meer ervaren ministers zijn afkomstig van andere partijen dan LREM en in die zin ook afhankelijk van Macron. PS-politici als de minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb en de minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian, die ook bij de parlementariërs van La République en Marche goed liggen, hebben weinig te vrezen. Dat ligt anders voor de ministers die afkomstig zijn van Les Républicains. Het gaf in de gelederen van LREM wat scheve gezichten dat zowel Economische Zaken als Financiën naar (ex-)LR-politici gingen.

Les Républicains en marche

Maar ook premier Edouard Philippe is nog altijd lid van Les Républicains, hoewel zijn partij de regering niet steunt. Dat maakt hem in hoge mate afhankelijk van Macron en reduceert zijn eigen machtspositie.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Intussen hebben overigens zo’n twintig parlementariërs van Les Républicains er voor gekozen om samen met de 18 leden van de liberale UDI, waarmee LR een verkiezingsblok vormde, een aparte fractie in de Nationale Vergadering te vormen. Deze ‘constructieve Republikeinen’ willen de regering Macron/Philippe steunen. Macron heeft zich bij het herschikken van zijn regering alvast weinig aangetrokken van deze poging om bij hem in het gevlei te komen.

ALDE moeite voor niets!

Macron heeft vooral linkse ministers aangesteld om de gaten op te vullen na het vertrek van Ferrand en de drie (ex-)MoDem-ministers. De drie waren overigens ook de meest eurofiele ministers, Goulard en De Sarnez zaten als europarlementariërs in de ALDE-fractie. De herschikking van de regering roept daarmee ook de vraag op bij welke pan-Europese partij LREM zich aan zal sluiten.

Met het vertrek van Goulard, die vurig voorstander van aansluiting bij ALDE was, en de geringere rol van MoDem – dat weliswaar geen lid is van de ALDE-partij, maar wel van de europarlementsfractie – lijkt de vraag weer open te liggen. Het aanstellen van vooral linkse ministers lijkt te suggereren dat ook aansluiting bij de pan-Europese sociaaldemocraten nog niet uit is te sluiten.

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.