In recente lokale en regionale verkiezingen in Spanje was de socialistische PSOE bijna overal de grootste partij. Toch gaat ze in veel steden en regio’s niet regeren. Dat de liberale partij Ciudadanos voor rechtse coalities kiest, leidde intussen tot een breuk met Manuel Valls.

Zowel in de parlementsverkiezingen in april als ook in de recente lokale en regionale verkiezingen die tegelijk met die voor het Europees Parlement plaatsvonden, waren de Socialisten in Spanje de grootste partij. Ook de liberale partij Ciudadanos kon echter stemmen winnen. De nieuwe rechtse partij Vox kon met tien procent voor het eerst in het Spaanse parlement plaatsnemen.

Coalitieonderhandelingen

In veel steden en regio’s onderhandelde men de afgelopen weken over coalities. Daarbij werd duidelijk dat de de PSOE waar ze de grootste is niet per se meeregeert. In de hoofdstad Madrid bijvoorbeeld won de PSOE-kandidaat Pepu Hernández de lokale verkiezingen. José Luis Martínez-Almeida van de Partido Popular werd echter tot burgemeester gekozen. Met steun van Ciudadanos en Vox was er een krappe meerderheid. Hij volgt Manuel Carmena op, die in 2015 door de Socialisten en extreem-links tot burgemeester werd gekozen. Vergelijkbare allianties kwamen er in veel andere steden waar geen linkse meerderheid bestond.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Andalusië heeft trend gezet

In januari tekende deze verandering van het Spaanse politieke landschap zich reeds af. Toen werd in het 40 jaar door Socialisten geregeerde Andalusië een lid van de Partido Popular met coalitiesteun van Ciudadanos en gedoogsteun van Vox tot nieuwe regiopremier gekozen.

Manuel Valls breekt met Ciudadanos

De liberale Ciudadanos lijkt een voorkeur voor samenwerking met rechts te hebben ontwikkeld. De Franse links-liberale oud-premier Manuel Valls, zoon van een Catalaan, was voor Ciudadanos burgemeesterskandidaat in Barcelona. Maar nu Ciudadanos in veel gevallen een minderheidscoalitie met de PP gesteund door Vox aangaat, breekt hij met de partij.

Manuel Valls electorale prestaties vielen tegen

Afgelopen winter gold Valls, nadat hij eerst een half jaar erover nagedacht had, nog als superster in Catalonië. Als partijloze lijsttrekker wist Valls voor Ciudadanos echter slechts vier zetels in de raad te winnen. Daarop stemde hij tegen de zin van zijn fractie voor de concurrente Ada Colau van de linkse protestpartij Podemos als nieuwe burgemeester van de metropool aan de Middellandse Zee. Daarmee wilde Valls naar eigen zeggen voorkomen dat Ernest Maragall van de separatistische Linkse Republikeinen de macht over de op een na grootste stad van Spanje in handen zou krijgen. Valls zit nu fractieloos in de raad.

Manuel Valls nu genoemd als minister in nieuwe linkse regering

Na de parlementsverkiezingen van 28 april kwam het al herhaaldelijk tot strijd tussen Valls en de partijtop van Ciudadanos. Steeds weer dreigde Valls met zijn terugtrekking als Ciudadanos regeringscoalities zou sluiten met de conservatieve PP, gedoogd door Vox. Nu zijn er geruchten dat Valls als partijloze minister een functie zou kunnen krijgen in een nieuwe regering onder leiding van Pedro Sánchez (PSOE).

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.