In de afgelopen jaren zijn de Russische autowegen reeds aanzienlijk verbeterd. Premier Dmitri Medvedev kondigde onlangs verdere ontwikkeling en modernisering van de Russische infrastructuur aan. In deze samenhang moeten we ook de goedkeuring zien voor de eerste privaat aangelegde autoweg door Rusland. Deze Meridiaan-autoweg maakt onderdeel uit van de Nieuwe Zijderoutes en zal uiteindelijk Shanghai met Hamburg verbinden. 

In Rusland wil men nog dit jaar beginnen met de tolweg tussen Wit-Rusland en Kazachstan. De bouwkosten van 9,5 miljard dollar moeten door private investeerders betaald worden. Ook Chinese investeerders zijn welkom.

Meridiaan-autoweg snelste route voor vrachtwagens tussen China en Europa

In het gebied van het traject, dat door het gebied van Orenburg, Samara, Saratov, Tambov, Lipetsk, Bryansk en Smolensk loopt, kocht een holding reeds 80 procent van de benodigde grond aan. De 2000 kilometer lange Meridiaan-autoweg moet de snelste route voor vrachtwagens tussen China en Europa worden. De routes voor het vrachtverkeer zullen er aanzienlijk korter door worden.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Nieuwe Zijderoutes

Met deze weg, die goed past binnen het prestigieuze Chinese project van de Nieuwe Zijderoutes, hoopt Rusland een economische impuls te geven aan de betrokken regio’s. President Vladimir Poetin benadrukte recent herhaaldelijk de noodzaak om nieuwe transportroutes tussen West-Europa en China te ontsluiten. Buurland Kazachstan bouwt al enkele jaren aan zijn deel van het traject, dat nu bijna klaar is.

Meridiaan-autoweg kan Trans-Siberische spoorlijn ontlasten

Met de bouw van de Meridiaan-autoweg zet Rusland weer een stap in de richting van zijn doel om een belangrijk doorvoerland in de Nieuwe Zijderoutes te worden en om zijn eigen handelsbetrekkingen met de EU-landen ondanks moeizame politieke betrekkingen te bevorderen. Daarnaast kan men de intensief gebruikte Trans-Siberische Spoorlijn op deze manier ontlasten.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.