Het ‘Nationale Bevrijdingsleger’ (ELN) In Colombia eiste onlangs de verantwoordelijkheid op voor een autobomaanslag waarbij 20 rekruten van de politie om het leven kwamen. Het oplaaien van de burgeroorlog biedt een voorwendsel voor stationering van Amerikaanse troepen in het Zuid-Amerikaanse land, waarmee ook Venezuela verder onder druk gezet zou kunnen worden.

De guerrilla’s, die door onder andere de Colombiaanse, Peruviaanse, Canadese en Amerikaanse regeringen als terroristen gezien worden, verdedigden de aanslag als legitieme oorlogshandeling, aangezien burgers niet het doelwit waren. Volgens het ELN was de aanslag een reactie op de veronachtzaming van de nog lopende vredesbesprekingen door de rechts-liberale president Ivan Duque Marquez.

Harde lijn

Duque werd deze zomer tot president van Colombia verkozen, nadat hij had beloofd een harde koers te zullen varen jegens de gewapende groeperingen in zijn land. Dit trok een wissel op het fragiele vredesproces tussen Bogota en het ELN, waarop de groep weer overging tot aanslagen op onder andere pijpleidingen. Rond de Kerst riep het ELN dan een staakt-het-vuren uit met het oog op hervatting van vredesbesprekingen op Cuba.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Cuba

Enkele leiders van het ELN zijn momenteel op Cuba voor dat proces, maar de Colombiaanse regering heeft van Cuba hun uitlevering geëist. Havana weigert dit echter, omdat dit een schending zou zijn van de voorwaarden waaronder het de besprekingen faciliteerde en daarmee afbreuk zou doen aan de internationale geloofwaardigheid van de Caraïbische staat.

Strategisch partnerschap

De Colombiaanse regering heeft echter nog een sterke kaart uit te spelen, namelijk haar strategische partnerschap met de Verenigde Staten. Bogotá en Washington zijn al decennia bondgenoten. Verder wil Trump graag laten zien dat hij harder is jegens Cuba dan zijn voorganger. De Amerikaanse regering zou zich zodoende wel eens kunnen bemoeien met het diplomatieke geschil en dit als voorwendsel kunnen gebruiken voor het opleggen van nieuwe sancties aan Cuba en de aanwending van andere pressiemiddelen voor regime change.

Amerikaanse troepen

Colombia werd vorig jaar ook de eerste ‘global partner’ van de NAVO in Latijns-Amerika. Mocht Duque besluiten tot een grootschalige militaire actie tegen het ELN, dan zou dit als voorwendsel kunnen dienen voor de stationering van Amerikaanse en eventuele andere NAVO-troepen in het cruciale Zuid-Amerikaanse land. Colombia zou in dit scenario uit kunnen groeien tot een regionaal militair platform waarmee tevens druk uitgeoefend kan worden op Venezuela. De Amerikaanse Veiligheidsadviseur John Bolton liet onlangs reeds quasi-nonchalant een notitieblok vast waarop sprake was van “5.000 militairen naar Colombia”. Hervatting van de burgeroorlog in Colombia zou kortom diverse grotere consequenties kunnen hebben.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.