Diverse media melden op basis van geruchten uit het Witte Huis dat de Amerikaanse president Donald Trump van plan zou zijn om de woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken Heather Nauert te benoemen tot Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties. Zij zou het gat vullen dat is ontstaan door het vertrek van Nikki Haley.

Niet gekwalificeerd

Nauert had vrijwel geen ervaring in het openbaar bestuur of buitenlands beleid voordat ze in april 2017 voor het Amerikaanse State Department kwam werken. Ze was daarvoor enkele jaren nieuwslezer en correspondent voor televisiezender Fox News.

Nauert is dus niet gekwalificeerd om ambassadeur te zijn bij de Verenigde Naties. Maar de vorige Amerikaanse ambassadeur Nikki Haley was dat ook niet. Zoals overigens ook Mike Pompeo niet gekwalificeerd is om minister van Buitenlandse Zaken te zijn.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Minachting voor diplomatie

Trump heeft er een handje van de meest ongeschikte personen te benoemen in posities die bepalend zijn voor de Amerikaanse diplomatie. Dat hij serieus overweegt Nauert tot ambassadeur bij de VN te benoemen, onderstreept nog eens dat Trump geen enkele belangstelling heeft voor diplomatie of deskundigheid. Hij wil alleen mensen benoemen die bereid zijn de onzinnige talking points van het huidige Amerikaanse buitenlandbeleid na te bauwen, inclusief de volstrekt ongeloofwaardige stellingnames inzake bijvoorbeeld de oorlog in Jemen en de moord op de Saoedische journalist Khashoggi.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.