De 280 miljard euro aan reddingsgelden van de EU voor Griekenland hebben Alexis Tsipras niet kunnen redden. De premier van de linkse Syriza-partij werd in de parlementsverkiezingen weggestemd. Dit hoewel de economie na tien jaar voor het eerst weer groeit en de werkloosheid gedaald, maar met 18,6 procent nog altijd de hoogste van de eurozone is. Voor de Grieken is dit klaarblijkelijk niet genoeg, zij kozen Kyriakos Mitsotakis tot nieuwe regeringsleider. 

Met 39,9 procent van de stemmen kan zijn centrumrechtse partij Nea Dimokratia (ND), anders dan Syriza, alleen regeren. Met zijn beloftes van belastingverlagingen voor de geblutste middenklasse, van grote investeringsprogramma’s gepaard met privatisering van staatsbedrijven heeft hij kiezers weten te verleiden.

Noord-Macedonië

Bovendien scoorde hij bij veel nationaal-voelende kiezers met zijn kritiek op het Prespa-akkoord. Dit akkoord dat Tsipras met de voormalig-Joegoslavische noorderbuur sloot, staat dat land toe de naam Noord-Macedonië te voeren, zonder dat Griekenland de vooruitzichten op NAVO- en EU-lidmaatschap verder blokkeert. Ongeacht zijn kritiek heeft Mitsotakis overigens reeds duidelijk gemaakt het akkoord te zullen respecteren nu het eenmaal gesloten is.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Mitsotakis stamt uit politieke dynastie

Dat de nieuwe regeringsleider uit een dynastie van politici stamt, schrok de kiezers niet af. Zijn vader Konstantinis Mitsotakis was van 1990 tot ’93 premier, zijn zus Dora Bakogianni eerst burgemeester van Athene en daarna minister van Buitenlandse Zaken. Bovendien was zijn oudoom Eleftheros Venizelos tussen 1910 en 1933 bij elkaar ruim 15 jaar premier. Verder waren een van zijn grootvaders en twee van zijn overgrootvaders parlementslid.

Parijs, Harvard, Stanford, McKinsey

De in 1968 in Athene geboren Mitsotakis groeide in Parijs op. Want zijn ouders waren daar in ballingschap gegaan na de staatsgreep van een militaire junta in Griekenland, het zogeheten Kolonelsregime. Hij studeerde later aan de gerenommeerde Amerikaanse universiteiten van Harvard en Stanford en werkte voor de consultancyfirma McKinsey. In 2004 ging hij de politiek in. Van 2013 tot 2015 was hij minister voor Hervorming van het Bestuurlijk Apparaat. In 2016 werd hij leider van de centrumrechtse Nea Dimokratia.

Mitsotakis wil reddingsmiljarden terugbetalen

Nu heeft de vader van drie kinderen vier jaar de tijd om zijn economisch-liberale ideeën uit te voeren en Griekenland te hervormen. De EU zal hem daarbij niet laten vallen. Mitsotakis heeft immers beloofd de reddingsmiljarden terug te zullen betalen – maar alleen als de Griekse economie weer goed loopt.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.