Als de huidige trends doorzetten kan de nationalistische ENF-fractie na de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2019 sterk groeien en mogelijk zelfs de op twee na grootste fractie worden.

Huidige ENF-leden

Momenteel heeft de ENF-fractie 36 leden, waarvan 17 van het Franse Front National. Er werden er in 2014 24 gekozen voor het Front National, maar zeven daarvan zijn op enig moment buiten de ENF-fractie komen te staan. Zoals Jean-Marie Le Pen, Bruno Gollnisch en Aymeric Chauprade die zonder fractie verder gingen, en Florian Philippot en co die een eigen partijtje begonnen.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Momenteel doet het Front National het minder goed in de peilingen dan in 2014, waardoor de partij waarschijnlijk in de EP-verkiezingen op 17 zetels zou blijven steken. Daar staat echter tegenover dat veel van de Europese partners van het Front National het juist beter zouden kunnen doen dan in 2014.

Zo haalde de Italiaanse partij Lega Nord in 2014 6,15 procent van de stemmen en 5 zetels. In de recente Italiaanse parlementsverkiezingen behaalde de Lega echter maar liefst 17,4 procent. Als de partij in 2019 een dergelijk resultaat kan halen in de EP-verkiezingen, zou dat zo’n 13 zetels op kunnen leveren. Daarnaast bleven de nationaal-conservatieve Fratelli d’Italia in 2014 met 3,66 procent onder de kiesdrempel van vier procent, maar behaalden ze in de recente nationale verkiezingen 4,4% van de stemmen. In EP-verkiezingen zou dat nog eens drie zetels kunnen toevoegen aan de Italiaanse afvaardiging naar de ENF-fractie.

De Oostenrijkse FPÖ behaalde in de EP-verkiezingen van 2014 19,7 procent van de stemmen en 4 zetels. In de nationale parlementsverkiezingen van 2017 behaalden de Freiheitlichen echter 26 procent. In EP-verkiezingen zou dat een zetel winst opleveren.

Het Vlaams Belang doet het momenteel weer iets beter in de peilingen, zodat die partij in 2019 mogelijk weer een tweede EP-zetel weet te winnen.

Restanten EFDD-fractie

Omdat de ECR-fractie sowieso sterk aan belang in zal boeten en bovendien geen optie meer is voor de Alternative für Deutschland (AfD) en de EFDD-fractie na de verkiezingen van 2019, door het vertrek van UKIP en Vijfsterrenbeweging, niet voortgezet zal kunnen worden, ligt het in de rede dat ook de AfD zich bij de ENF-fractie aan zal sluiten. Gezien haar huidige populariteit kan de AfD dan zo’n 14 à 15 zetels halen.

De Zweden Democraten zouden met hun huidige populariteit in de peilingen 4 EP-zetels kunnen halen in plaats van 2. Momenteel zitten de Zweden in de EFDD-fractie, maar aangezien die na de volgende verkiezingen niet voort kan bestaan, ligt het voor de hand dat ze zich bij de ENF-fractie voegen. De Zweden Democraten zouden liever aansluiting zoeken bij de Deense Volkspartij, die in de ECR-fractie zit, maar aangezien de Zweden in 2014 werden afgewezen ligt het niet voor de hand dat de ECR ze in 2019 wel met open armen zal ontvangen. Of het moet uit wanhoop zijn, omdat de ECR-fractie naar verwachting fors zal slinken.

De Litouwse partij Orde en Gerechtigheid, die nu met twee zetels in de EFDD-fractie zit, zou zich waarschijnlijk eveneens bij de ENF-fractie aansluiten. In 2014 waren er reeds contacten, voor het geval de doorstart van de EFD niet zou slagen.

Nieuwkomers

De PVV moet als de huidige trend zich voortzet een of twee zetels inleveren in 2019. Daar staat tegenover dat Forum voor Democratie een nieuwe binnenkomer zou zijn met mogelijk drie zetels. FvD past vanwege zijn onversneden euroscepsis slecht bij de softe ECR-fractie en dus ligt aansluiting bij de ENF voor de hand.

Er zullen waarschijnlijk echter nog meer nieuwkomers zijn in 2019. Zo ligt het momenteel in de lijn der verwachting dat de Tsjechische SPD van Tomio Okamura en de Slowaakse Nationale Partij (SNS), respectievelijk drie en twee zetels halen.

Totaal

De cijfers kunnen nog wat afwijken, doordat er sprake van is dat een deel van de door de Brexit vrijkomende zetels verdeeld wordt over de lidstaten, waarbij sommige er een of meer zetels bij krijgen, terwijl andere gelijk blijven. Dit kan bijvoorbeeld het verlies van het Front National beperken.

Al met al kan zo een nationalistische fractie ontstaan die niet alleen twee keer zo groot is als de huidige ENF, maar ook minder op de Franse delegatie drijft. Bovendien zou de ENF kans maken om de op twee na grootste fractie te worden.

Lidstaat Partij 2014 2019
70
Frankrijk Front National 24 17
Italië Lega (Nord) 5 13
Fratelli d’Italia 0 3
Oostenrijk FPÖ 4 5
België Vlaams Belang 1 2
Duitsland AfD 7 14
Zweden Zweden Democraten 2 4
Litouwen TT 2 2
Nederland PVV 4 2
FvD 0 3
Tsjechië SPD 0 3
Slowakije SNS 0 2

 

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.