Terwijl de Bulgaarse president Rossen Plevneliev deelnam aan de NAVO-top in Warschau waar onder andere werd gesproken over het vergroten van de aanwezigheid van de NAVO in het Zwarte Zeegebied, stelde premier Boyko Borisov bij een bezoek aan een Bulgaars dorpje dat het beter zou zijn om de Zwarte Zee te demilitariseren.

Het voorstel van Borisov is natuurlijk niet helemaal serieus. Behalve Bulgarije dat maar weinig gevechtsschepen heeft en Roemenië dat nauwelijks over gevechtsklare schepen beschikt, zou namelijk niet één land aan de Zwarte Zee gebaat zijn bij dat voorstel.

Borisov zegt het dan ook vooral om tegenwerk te leveren aan de roep vanuit Roemenië en andere NAVO-landen om de aanwezigheid van de NAVO in het Zwarte Zeegebied te vergroten. Eerder wees Borisov een Roemeens voorstel om een gezamenlijke NAVO Zwarte Zeevloot te creëren al af.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


De NAVO-top in Warschau verklaarde naast de in Roemenië gestationeerde multinationale brigade ook de mogelijkheid te willen onderzoeken van grotere luchtmacht- en maritieme aanwezigheid. Waarmee onder andere gedoeld zal worden op het idee van een gezamenlijke vloot. Nu Turkije echter weer toenadering zoekt tot Rusland, lijkt dat idee weinig kansrijk. Roemenië beschikt zoals gezegd niet bepaald over een indrukwekkende vloot, Bulgarije heeft al te kampen met de rampzalige economische consequenties van de sancties tegen Rusland en zit er niet op te wachten haar relatie met Rusland verder te compliceren.

Zwarte_ZeeEn onder het Verdrag van Montreux is permanente aanwezigheid van marineschepen van landen die geen kuststaat van de Zwarte Zee zijn niet toegestaan, ook mogen bepaalde vliegdekschepen niet door de Dardanellen en de Bosporus. Wat er dan voor de NAVO nog te onderzoeken blijft aan mogelijkheden voor grotere maritieme aanwezigheid in de Zwarte Zee, is of Amerikaanse en Britse marineschepen wat vaker het Roemeense Constanța aan kunnen doen.

Roemenië heeft zijn best gedaan om op de NAVO-top in Warschau de uitspraak te laten doen dat het ook grotere maritieme aanwezigheid van de NAVO in de Zwarte Zee gaat onderzoeken. Maar de Bulgaarse president benadrukte na de top onmiddellijk dat dit niet betekent dat er alsnog een gezamenlijke vloot komt. De spanning tussen Roemenië en Bulgarije vanwege hun verschillende opstelling tegenover Rusland, zal allicht ook zijn weerslag hebben op de effectiviteit van de gezamenlijke Roemeens-Bulgaarse brigade waartoe de top in Warschau concreet besloten heeft.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.