De mensen in Noord-Ierland voelen zich teruggeworpen naar voorbije tijden. Sinds begin dit jaar heeft een organisatie die zich New IRA noemt meerdere aanslagen gepleegd. Daarbij kwam ook de journalist Lyra McKee om het leven.

De verslaggeefster vond “op tragische wijze” de dood, verklaarde de organisatie aan het dagblad Irish News, toen ze naast “vijandelijke krachten” stond. McKee kreeg in de marge van zware rellen in Londonderry een dodelijk schot in het hoofd.

Republikeinse splintergroep

De New IRA is een van de grootste republikeinse splintergroepen in Noord-Ierland. Ze wijst het Goede Vrijdag-akkoord uit 1998 af en streeft naar een verenigd, onafhankelijk Ierland. De organisatie wordt tot nog toe van vier moorden verdacht. Ze zou in de zomer van 2012 opgericht zijn als samenvoeging van de Real IRA en een soort burgermilitie genaamd RAAD, die hoofdzakelijk in Derry tegen vermoede drugsdealers optrad, onder andere met “strafschoten” en pijpbomaanslagen. De Real IRA werd in 1997 door oud-leden van het Irish Republican Army (IRA) in het leven geroepen, die zich niet neer wilden leggen bij de wapenstilstand.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Omvang New IRA onduidelijk

De New IRA is de momenteel bekendste republikeinse organisatie die het vredesproces afwijst en het doel van een verenigd Ierland nog steeds gewapenderhand nastreeft. Over de vraag hoeveel leden de militante groepering telt, wordt in de Britse media druk gespeculeerd. De een spreekt van circa 200 leden, andere van enkele tientallen. De autoriteiten in Noord-Ierland waarschuwen voor hysterie en het overschatten van de sterkte van de groepering. De New IRA zit achter een reeks aanslagen op Britse soldaten, gevangenispersoneel en politieagenten in de afgelopen maanden.

Na de vrede van 1998 is het nooit helemaal rustig geworden in Noord-Ierland. Van tijd tot tijd waren er rellen en aanslagen, die werden opgeëist door splintergroepen die zich in de traditie van de IRA plaatsen. De IRA is officieel nooit ontbonden, maar heeft 20 jaar geleden de wapens neergelegd.

Goede Vrijdag-akkoord niet in gevaar

De zogenaamde Troubles, die in de late jaren ’70 begonnen en in de daaropvolgende 30 jaar circa 3500 dodelijke slachtoffers maakten, werden met het Goede Vrijdag-akkoord  van 1998 officieel beëindigd. Sindsdien hebben republikeinen en unionisten de macht in Noord-Ierland gedeeld. Hoewel de samenwerking tussen de conservatieve en unionistische DUP en de linkse en republikeinse Sinn Féin niet eenvoudig is, is dit compromis ook nu niet echt in gevaar. “We hebben niet met een brede campagne te maken”, aldus Thomas Leahy, docent Ierse Geschiedenis en Politiek aan de Universiteit van Cardiff, “maar met geïsoleerde individuen uit bepaalde gemeenschappen.”

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.