Terwijl van veel andere Europese landen nog altijd onduidelijk is wie de nieuwe Amerikaanse ambassadeur zal worden, is wel duidelijk wie de ambassadeur van de Verenigde Staten in Rusland wordt: Jon Huntsman jr. Deze benoeming van Trumps regering is slecht nieuws voor de relatie met Rusland.

Jon Huntsman is Republikein, mormoon en achterneef van Mitt “Rusland is onze grootste vijand” Romney en was eerder twee termijnen gouverneur van de staat Utah, maar vooral zijn andere betrekkingen zijn veelzeggend. Zo benoemde president Barack Obama Huntsman in 2009 tot ambassadeur in China, terwijl Huntsman Chinees leerde spreken op Taiwan. Op zich al een weinig diplomatiek signaal aan Peking. Huntsman deed er in 2011 echter nog een schepje bovenop door op te duiken op een locatie waar initiatiefnemers van de zogenaamde ‘Jasmijn Revolutie’ in het kielzog van de ‘Arabische lente’ een demonstratie hadden aangekondigd. Puur toeval uiteraard.

Huntsman is dus niet bepaald het type ambassadeur dat behulpzaam zal zijn in het verbeteren van de relatie tussen Rusland en Amerika. Dit beeld wordt nog versterkt door het feit dat Huntsman vanaf 2014 voorzitter was van de Atlantic Council. Ook niet onbelangrijk is dat het bedrijf van zijn vader een polystyreenfabrieken bezit in Armenië en Gorlovka, dat in de Volksrepbuliek Donetsk ligt. Formeel heeft Huntsman geen functie in het bedrijf, maar het wordt gerund door zijn broer.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Niemand hoeft er van op te kijken als Huntsman zijn positie vooral zal gebruiken om te stoken in het Euraziatische blok en met name in de relatie tussen Rusland en China of als hij zich in de binnenlandse politiek van Rusland mengt om bijvoorbeeld een nieuwe kleurenrevolutie aan te wakkeren.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.