Het rommelt weer eens in het Midden-Oosten. Sinds Egypte door de ‘Arabische lente’ zijn leidersrol in de Arabische wereld verloor, laten Turkije, Iran en Saoedi-Arabië hun spierballen rollen.

De Saoedi’s, die niet bekend staan om hun militaire prestaties, demonstreerden hun macht pas relatief recent, eerst door, samen met andere Arabische staten het zwakke Jemen binnen te vallen, maar nog recenter ook door het kleinere maar internationaal invloedrijkere Qatar diplomatiek een douw te geven.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Met Mohammad bin Salman heeft zijn vader koning Salman ‘de hakbijl’, nu een kroonprins aangewezen, die tegenover de door aartsvijand Iran in bescherming genomen sjiieten voor niets terugdeinst. Onder hem als minister van Defensie voert een door de Saoedi’s geleide coalitie een vermeende proxy-oorlog tegen Iran.

De Duitse inlichtingendienst BND waarschuwde twee jaar geleden, toen Mohammed bin Salman minister werd, al dat zijn machtspositie het gevaar in zich bergt dat hij, in een poging om zich tijdens het leven van zijn vader in de troonsopvolging te vestigen, te ver gaat.

De 31-jarige kroonprins geldt als hardliner en als lievelingszoon van zijn vader, de 81-jarige koning. Hij vervangt nu zijn neef, Muhammad bin Nayef, als kroonprins. Verder bevorderde de koning zijn zoon tot vice-premier. Onder deze jonge man – die niet zoals onder de Saoedische elite gebruikelijk in het Westen, maar in Riaad rechten studeerde – zit het er dik in dat het conflict met Iran en met Turkije alleen maar toeneemt.

De verantwoordelijke minister voor de eindeloze en verwoestende oorlog in Jemen is nu de beoogde troonsopvolger. En nadat de eerste buitenlandse reis van Donald Trump naar Saoedi-Arabië voerde, voelt het Saoedische bewind zich gesterkt door Amerika. In Qatar kruisen de Saoedi’s echter niet alleen Iraanse en Turkse belangen, maar ook Amerikaanse. De Turkse militaire basis, die momenteel wordt uitgebreid, valt in het niet bij de Amerikaanse basis, die bovendien het hoofdkwartier van het regionale commando voor het Midden-Oosten is. Trump heeft zich dus danig in de nesten gewerkt, wat nu al de nodige spanningen geeft binnen de Amerikaanse regering, en heeft bovendien de perspectieven voor het Midden-Oosten, die er door het steeds driestere optreden van de Saoedi’s toch al niet goed uitzagen, verder verslechterd.

Share.

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.

Comments are closed.