Toen hij op televisie beelden zag van een gifgasaanval in Syrië, besloot de Amerikaanse president Donald Trump, gevoelige man als hij is, tot actie. Nader onderzoek naar de verantwoordelijkheid was schijnbaar overbodig. Van het feit dat er in Jemen oorlog en honger heersen, neemt de wereld echter gelaten kennis. Waarom ook niet? Over zaken waar een goede reden voor is, hoef je je immers niet op te winden.

En de oorlog in Jemen heeft een goede reden: De Verenigde Staten en co. voeren die oorlog, met edele motieven, om democratie en mensenrechten te verbreiden. De hoogste tijd om in te halen wat tijdens het Britse koloniale tijdperk verzuimd is, daar hebben de Verenigde Staten onbetwistbaar een schone taak op zich genomen.

Dit geldt des te meer gezien het feit dat de Amerikanen voor hun humanitaire missie de ideale partner gevonden hebben, namelijk de Wahabitische monarchie van de Saoedi’s, die in eigen land gekenmerkt wordt door haar verlichte, mensvriendelijke en vooruitstrevende regeringswijze.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Afgezien van hun achterlijkheid en sjiitische traagheid, vallen bij de Houthi’s in Jemen twee dingen op die de Amerikanen aanleiding geven. Ten eerste hun geringe geografische en wereldbeschouwelijke afstand tot de aarts-satan van het Midden-Oosten, Iran. Als men ergens Iraanse belangen meent te kunnen schaden, is dat voor de VS hoe dan ook een gewapend conflict waard. Ten tweede de uitdagende geografische ligging van het land, schuin tegenover Djibouti. Want wie zowel in Jemen als Djibouti een voet tussen de deur heeft, heeft de controle over de Straat van Bab al-Mandeb, die de Rode Zee met de Golf van Aden verbindt.

Geklaag over het verlies aan mensenlevens door Saoedische bommen en Amerikaanse kruisraketten, over oorlogsmisdaden en mensenrechtenschendingen, zijn volstrekt misplaatst, want het gaat hier om een groter goed: De Nieuwe Wereldorde. En de regio rond het Arabisch schiereiland mag in de plannen daarvoor niet over het hoofd gezien worden. Per slot van rekening bevindt zich het eerstvolgende Amerikaanse militaire steunpunt in oostelijke richting pas weer in de Indische Oceaan.

Zo moeten dan ook de Jemenieten een offer brengen als historische bijdrage aan het einde van de geschiedenis en de verbreiding van alle zegeningen die de Verenigde Staten van Amerika de wereld te bieden hebben. En aangezien die achterlijke, trage Jemenieten dat niet vrijwillig doen, is het nodig om met wapens een beetje aan te dringen en ze in de goede richting te wijzen. De Jemenieten mogen er gerust op zijn: De Amerikanen weten wat ze doen, ze hebben reeds in talrijke andere landen met dit bijltje gehakt.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.