Voormalig IRA-leider Martin McGuinness wil dat er een referendum gehouden wordt over de vraag of Noord-Ierland het Verenigd Koninkrijk moet verlaten en verenigd moet worden met de Ierse Republiek. Het referendum zou zo mogelijk in 2016 moeten plaats vinden, 100 jaar nadat Ierse nationalisten in opstand kwamen tegen het Britse gezag. McGuinness is sinds 2007 vicepremier in een regering van zijn Iers-nationalistische en socialistische Sinn Fein en nagenoeg alle andere partijen in het Noord-Ierse parlement en was vorig jaar nog presidentskandidaat in de Ierse Republiek.

Eerder kondigde de Schotse premier Alex Salmond al aan een referendum te willen houden over onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk. Net als in het Schotse geval, kan Noord-Ierland echter niet tot een referendum over afscheiding besluiten zonder de instemming van de Britse regering. Anders dan in het geval van Schotland heeft de Britse regering in het geval van Noord-Ierland echter de instelling dat ze afscheiding niet wil tegenwerken wanneer een meerderheid van de bevolking dat zou willen.

McGuinness (rechts) en de toenmalige premier en leider van de Democratic Unionist Party dominee Ian Paisley bij de totstandkoming van de regering van nationale eenheid in 2007

Vooralsnog lijkt dat echter onwaarschijnlijk omdat, ondanks de voor katholieken op langere termijn gunstige demografische ontwikkelingen, de protestantse unionisten op momenteel nog altijd in de meerderheid zijn. Verder zouden ook niet alle Noord-Ierse katholieken voorstander zijn van vereniging met de Ierse Republiek, die op het moment worstelt om uit een economisch dal te komen. Daar komt nog bij dat de Britse overheid de grootste werkgever in Noord-Ierland is en de sociale voorzieningen (waaronder ‘gratis’ gezondheidszorg) in Noord-Ierland op een hoger niveau zijn dan in de Ierse Republiek. De Ierse Republiek die zich vorig jaar genoodzaakt zag een EU-IMF bail-out aan te vragen, kan zich de kosten van vereniging met Noord-Ierland ook nauwelijks veroorloven.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Dat McGuinnes uitgerekend nu met dit voorstel komt, wat lijkt te zijn ingegeven door de ontwikkelingen in Schotland, is al met al wat ongelukkig. De omstandigheden zijn allerminst gunstig en als de uitslag van een eventueel referendum is dat Noord-Ierland bij het Verenigd Koninkrijk wil blijven, dan bepaalt de Goede Vrijdagovereenkomst uit 1998 dat er niet eerder dan na zeven jaar opnieuw een volksraadpleging over afscheiding plaats kan vinden.

 

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.