De rechts-liberale Vooruitgangspartij neemt voor het eerst aan de Noorse regering deel, ze vormt samen met het liberaal-conservatieve ‘Rechts’, dat de verkiezingen won, een minderheidskabinet. Dat maakte Erna Solberg, partijleider van Høyre (Rechts) gisteren bekend. De twee partijen hadden sinds de verkiezingen niet alleen met elkaar maar ook met de Christelijke Volkspartij en het links-liberale ‘Links’ onderhandeld. De vier partijen konden echter met name op het punt van het immigratie- en asielbeleid geen overeenkomst bereiken.

De Vooruitgangspartij, die gekenmerkt wordt door zowel een economisch liberale als een islam- en immigratiekritische koers, nam sinds haar oprichting in 1973 nog niet eerder aan de regering deel. Het coalitieakkoord dat de twee partijen bereikten voorziet onder andere in een aanscherping van het asielbeleid. Zo wordt het in de toekomst eenvoudiger om uitgeprocedeerde asielzoekers uit te zetten. De voorzitster van de Vooruitgangspartij, Siv Jensen, toonde zich tevreden met dit punt uit het coalitieakkoord. Jensen wordt minister van Financiën.

De coalitiepartijen kwamen verder overeen de olie-miljarden uit het pensioenfonds ook in de komende regeerperiode onaangetast te laten, een punt waar vooral de liberaal-conservatieven zich hard voor hadden gemaakt. Anders dan de Vooruitgangspartij voorstelde tijdens de campagne, gaat Noorwegen niet naar olie boren in het poolgebied. Verder kwamen de partijen overeen de duur van het vaderschapsverlof terug te brengen.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.