Sinds een paar maanden is er een nieuw tijdschrift. En ieder nieuw tijdschrift mag natuurlijk graag van zichzelf geloven dat het uniek is. Maar dit tijdschrift is het ook, het is echt onvergelijkelijk. Ik heb het over Epoque, een glossy die vier keer per jaar verschijnt en na bijna twee nummers al met recht het meest veelzijdige tijdschrift van het Nederlands taalgebied genoemd kan worden.

Doordat het vier keer per jaar verschijnt, zit het niet zo dicht op de actualiteit als een week- of maandblad, en men heeft er dan ook voor gekozen om zich juist op de grote, overstijgende trends te richten. En dat is een gouden greep geweest, want dit was echt een lacune in het tijdschriftenaanbod in het Nederlands taalgebied.

Veelzijdigheid

Daarnaast richt Epoque zich niet zoals andere tijdschriften alleen of hoofdzakelijk op politiek of kunst & cultuur of boeken, geschiedenis of filosofie. Nee, het heeft kwalitatieve artikelen te bieden op zulke uiteenlopende gebieden als economie en beeldende kunst, geopolitiek en poëzie, reflectie en avontuur, het wereldgebeuren en het neusje van de zalm op culinair gebied. En al die zaken zijn voor Epoque hoofdzaak.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


En die veelzijdigheid uit zich ook in de door Epoque gehanteerde vormen. Zo bevat het commentaren, essays, reportages, interviews, bloemlezingen, analyses en gedichten. En in de bijdragende schrijvers, waaronder Sietske Bergsma vanuit Duitsland, Alexander Zwagerman vanuit China, Fernand Keuleneer vanuit België, Rypke Zeilmaker vanuit Friesland en Henk-Jan Prosman vanuit de pastorie de wijde wereld in.

In de kast zetten

Ik zal het er maar eerlijk bij zeggen: ik mag zelf ook een bescheiden bijdrage leveren aan dit geweldige tijdschrift. Bescheiden, want ik schreef voor het eerste nummer weliswaar een stevig artikel, maar het stond vol van stukken die echt iets om het lijf hebben. Stukken van mensen die weten waar ze het over hebben, die een ander geluid laten horen, zonder eigenwijs te zijn. Stukken die grotere trends duiden, verbanden leggen en inzicht geven.

Omslag Epoque nr. 2

Dat levert alles bij elkaar een kloek tijdschrift op. Het is sowieso een slag groter dan het gemiddelde tijdschrift, maar daarnaast telt het ook nog eens zo’n honderd pagina’s. Het heeft dus iets weg van een boek. Ook al omdat je soms een stuk er nog eens bij wilt nemen om iets te herlezen. Epoque is dan ook mede zo stevig vormgegeven om het te bewaren. Eerst om het op de koffietafel te laten liggen, dan om het in de kast te zetten.

Niet te versmaden

In december verschijnt het tweede nummer van Epoque en wat ik ervan gehoord heb, is – haast niet te geloven – dat het nog mooier wordt dan het eerste nummer. Alsof dat nog niet genoeg is, komt de uitgever van dit glossy tijdschrift nu ook nog eens met een hele mooie aanbieding: Wie nu een jaarabonnement op Epoque neemt, mag bij de uitgever gratis een boek uitkiezen ter waarde van maximaal 25 euro. Bijvoorbeeld deze, wat een traktatie!

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.