Na de handelsoorlog van de VS met China, zoeken de Amerikanen nu ook ruzie met hun “strategische partner” India, die vanouds een rivaal van China is. 

India heeft onlangs voor 28 Amerikaanse producten – waaronder appels, amandelen en walnoten – hogere invoerheffingen besloten, die per direct ingaan. De conservatieve regering van India reageert daarmee op het wegvallen van importvoordelen voor Indiase producten begin deze maand en in essentie op de verhoging van Amerikaanse invoerheffingen op Indiaas aluminium en staal van vorig jaar. Met het oog op lopende gesprekken had New Delhi tot nog toe afgezien van een reactie op die verhoging.

De opkomst van de Aziatische reuzen China en India

Diplomatie

Op de komende G20-top in het Japanse Osaka zullen Amerikaanse diplomaten allicht proberen het ontluikende handelsconflict met India wat te dempen. Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, die binnenkort een bezoek aan India brengt, zal zijn best doen het land van 1,3 miljard inwoners te vriend te houden.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


VS hebben diplomatie ingeruild voor economische oorlogvoering

Modi zelfverzekerd

Pompeo krijgt echter wel te maken met een zelfverzekerde premier Narendra Modi. Zijn BJP-partij behaalde immers net een doorslaande overwinning in de parlementsverkiezingen. Modi zal zich dus niet zo makkelijk laten vermurwen, temeer omdat hij toch al de nodige appeltjes met de VS te schillen, bijvoorbeeld ten aanzien van de sancties tegen Iran.

Risico’s voor de VS

De VS riskeren met een uit de hand lopende handelsoorlog met India niet alleen economische schade. Ze zouden India ook als “strategische partner” van zich kunnen vervreemden. Dat kan overigens ook weer leiden tot meer economische schade. India neemt bijvoorbeeld zowel van de VS als van Rusland wapensystemen af, maar zou die bij verslechtering van de relatie met de VS vooral uit Rusland kunnen betrekken.

Euraziatische samenwerking

Intussen wordt in het kader van de Shanghai Samenwerkingsorganisatie gewerkt aan een betere verstandhouding van India met de traditionele Aziatische rivaal China en de andere kernmacht op het Indisch subcontinent Pakistan.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.