Eerder berichtte Novini al hoe de nieuwe president van Oekraïne, Petro Porosjenko, door middel van een grondwetswijziging meer macht naar zich toe probeerde te trekken. Hij slaagde daar niet in, doordat naast de oppositie ook twee coalitiepartijen, de ultranationalistische Svoboda en Timosjenko’s ‘Vaderland’-partij, zich tegen het voorstel keerden. Het was slechts een eerste indicatie van grotere verdeeldheid, want inmiddels hebben UDAR en Svoboda de coalitie verlaten, omdat men het niet eens werd over de begroting van het in grote financiële moeilijkheden verkerende land. Arsenij Jatsenjoek, premier van de illegale de facto regering, trad daarop terug. Tot de parlementsverkiezingen in oktober neemt een demissionair kabinet de zaken waar, zo liet minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov weten.

Waar de coalitiepartijen het niet eens konden worden over zulke essentiële en dringende zaken als decentralisatie van bevoegdheden en de begroting, waren ze wel in staat zonder blikken of blozen unaniem tot een ander besluit te komen. Ze besloten deze week namelijk ook om de voorzitter van het parlement, Alexander Toertsjinov, op zijn verzoek de macht te geven de fractie van de Communistische Partij van Oekraïne te ontbinden. President Porosjenko heeft het besluit bekrachtigd. De Communisten waren bij de laatste verkiezingen in 2012 met zo’n 13 procent van de stemmen de vierde partij van het land, groter dan de ultranationalistische partij Svoboda. De Communisten kregen echter bovengemiddelde steun in het zuidoosten van het land, in Loegansk bijvoorbeeld een kwart van de stemmen. De coalitiepartijen beweren nu dat de Communisten de ‘separatisten’ zouden steunen, ook al heeft de Communistische Partij zich niet voor afscheiding van Donetsk en Loegansk uitgesproken, maar alleen voor decentralisatie van bevoegdheden. Petro Symonenko, partijleider van de Communistische Partij, had zich echter tegen het militaire offensief in het oosten van het land uitgesproken, die hij als een “oorlog tegen het eigen volk” kwalificeerde. Dat was tegen het zere been van Toertsjinov en de zijnen.

[note color=”#F4FDFF”]Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden met een internationale focus: Volg Novini!
[/note]

Hiermee laten de ‘pro-westerse’ coalitiepartijen die de illegale de facto regering vormden duidelijk hun ondemocratische gezicht zien. Door de fractie van de Communistische Partij te ontbinden, wordt deze belemmerd in het effectief uitoefenen van zijn parlementaire werk. Dat de EU-gezinden op deze wijze omspringen met hun democratisch gemandateerde tegenstrevers, geeft weinig hoop voor de toekomst van een democratisch en verenigd Oekraïne. Als dat land een eenheid moet blijven, dan zullen de parlementaire partijen, of ze nu overwegend west- of oost-Oekraïense kiezers vertegenwoordigen, elkaar toch op zijn minst het licht in de ogen moeten gunnen. Deze maatregel vervreemdt echter alleen nog maar meer burgers van de regering in Kiev, het treft immers niet alleen de Communistische kiezers in het oosten, maar ook in de rest van het land. Zo wordt de verdeeldheid nog groter, maar dat lijken de west-Oekraïners daadwerkelijk te beogen, zij eisen de dominantie in het bestuur van het land op en oost-Oekraïners mogen in de pas lopen of vertrekken.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.