Dat met Ekrem Imamoglu eind maart een oppositiekandidaat tot burgemeester werd gekozen in Istanbul was pijnlijk voor de Turkse president Erdogan. De AKP dwong vervolgens bij de kiesraad nieuwe verkiezingen af, maar de herhaling lijkt de regeringspartij niets op te leveren.

Voor de Turkse president Recep Tayyip Erdogan was Istanbul de opstap naar zijn grote politieke carrière. Van 1994 tot 1998 was hij burgemeester van de metropool aan de Bosporus. Wie in de toekomst de stad van 16 miljoen inwoners voor zich weet te winnen, kan ook heel Turkije electoraal veroveren.

Ongeldig

Eind maart heeft met Ekrem Imamoglu echter een burgemeesterskandidaat van de centrumlinkse CHP de lokale verkiezingen in Istanbul nipt gewonnen. Dat zinde Erdogan uiteraard niet en dus werden er redenen gezocht en gevonden om de verkiezingen te annuleren. De kiesraad, die tot nog toe als betrouwbare constante gold, liet zich vermurwen en verklaarde de verkiezing ongeldig. De formele grond was dat sommige stembureauleden geen ambtenaren waren, zoals de kieswet voorschrijft.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Populariteit

Er zijn nieuwe verkiezingen uitgeschreven voor 23 juni. Het is echter goed denkbaar dat Imamoglu dan een grotere overwinning behaalt. Want zijn afzetting als burgemeester, vlak nadat hij verkozen was, heeft zijn bekendheid en populariteit vergroot. Voor de inwoners van Beylikdüzü, in West-Istanbul was hij reeds een bekende. Hier was hij vanaf 2014 burgemeester.

Allemansvriend

De uit Trabzon, in het noordoosten van Turkije, afkomstige econoom, die lang werkzaam was in het bouwbedrijf van zijn familie, geldt als bedachtzaam en samenbindend. Wat de religie betreft, is hij geen strikte kemalist. Zijn moeder draagt een hoofddoek, zijn blonde vrouw niet. Toen hij tot burgemeester van Istanbul gekozen werd, bedankte hij ook de religieuze en etnische minderheden in Istanbul voor hun steun. De Koerdische HDP koos ervoor geen eigen kandidaat aan de burgemeestersverkiezingen in Istanbul mee te laten doen, om Imamoglu’s kansen te verbeteren.

Niets bereikt

Imamoglu lijkt kortom de herhaling van de verkiezingen met een gerust gemoed af te kunnen wachten. De vraag is dan ook wat regeringspartij AKP nu eigenlijk bereikt heeft met het afdwingen van nieuwe verkiezingen.

 

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.