Zijn luidkeels roepen “Order! Order!” galmt dreigend door het Britse Lagerhuis. Als parlementsvoorzitter John Bercow tot de orde roept, moeten premier Theresa May en het pro-Brexit-kamp zich warm aankleden.

Zo werden Brexit-voorstellen verdaagd en eenmaal zelfs buiten de orde verklaard, nadat Bercow, die sinds 2009 zijn ambt bekleedt, op wetten uit 1604 en 1844 wees.

Partijgenoot van May

Daarbij is de man die het May in het parlement niet gemakkelijk maakt nota bene een partijgenoot. Gedurende zijn termijn als voorzitter van het House of Commons moet hij zijn lidmaatschap van de Conservatieve Partij echter laten rusten. Dat maakt hem onafhankelijk.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Brexit-uitstel

In het huidige debat over het vertrek uit de Europese Unie, valt hem dat des te lichter, aangezien John Bercow en zijn vrouw tot de tegenstanders behoren. Het verwijt dat hij ondanks zijn positie gezien werd achter het stuur van een auto met anti-Brexit-sticker wuift hij dan ook weg. Hij had de auto van zijn vrouw geleend en die heeft immers recht op haar eigen mening. Dat de daadwerkelijke exit van het Verenigd Koninkrijk uitgesteld werd, had ook veel met zijn vertragingstactiek in het parlement te maken.

Game, set, match

In Groot-Brittannië maakt John Bercow momenteel furore. De 56-jarige zoon van een taxichauffeur komt uit een eenvoudig milieu. Net als het Conservatieve boegbeeld Margaret Thatcher trouwens, in wier toenmalige Londense kiesdistrict hij opgroeide. Later studeerde hij politicologie aan de niet bepaald elitaire universiteit van Essex. Als jonge man streefde de slechts 1,68 meter lange Bercow een tenniscarrière na. Vanwege zijn astma bleek dit echter niet haalbaar. Als hij straks nog eens een antieke wet weet af te stoffen om de Brexit te verhinderen, zou het alsnog game, set and match voor Bercow kunnen worden.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.