De in Sri Lanka verblijvende oud-president van de Malediven, Mohamed Nasheed heeft India opgeroepen tot militaire interventie in zijn land, nadat de regering twee rechters en een oppositieleider liet vastzetten. De regering van de Malediven heeft inmiddels de noodtoestand afgekondigd.

Mohamed Nasheed was president van de Malediven van 2008 tot begin 2012. In 2008 versloeg hij in de presidentsverkiezingen de zittende president, Maumoon Abdul Gayoom, die de Malediven 30 jaar lang met harde hand geregeerd had. Sinds afgelopen najaar werkt Nasheed echter vanuit Sri Lanka met Gayoom samen om het bewind van de huidige president, Abdulla Yameen Abdul Gayoom, omver te werpen. Mohammed Nasheed presenteert zichzelf vooral als kampioen van de democratie en de rechtsstaat op de archipel, die de huidige president inderdaad naar zijn hand lijkt te zetten. Tegelijk doet zijn samenwerking met Maumoon zijn geloofwaardigheid in dit opzicht geen goed.

Geopolitieke factor

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Op de achtergrond spelen ook geopolitieke belangen en doelstellingen een rol. De Malediven vormen een eilandengroep ten zuiden van India, die traditioneel binnen de Indiase invloedssfeer valt. In de laatste jaren zijn de economische transacties met China echter fors toegenomen en de Chinezen hebben er ook grote investeringen gedaan. Daarnaast ligt de archipel op de scheepvaartroutes naar Afrika en naar de Perzische Golf.

Hoewel het niet voor het eerst zou zijn dat India intervenieert op de eilandengroep, valt nog te bezien of de regionale grootmacht gehoor geeft aan de oproep van de Maldivische oud-president. Zorgen over democratie en rechtsstaat op de Malediven zullen daarbij voor India minder moverende redenen zijn, dan de gelegenheid die zo’n interventie biedt om China, dat door India als concurrent en indringer in zijn traditionele invloedssfeer gezien wordt, dwars te zitten. Met eventuele Indiase militaire aanwezigheid op de Malediven zou de archipel potentieel hinderlijk kunnen worden voor de aanvoer van olie en andere grondstoffen naar China en de handel tussen China en Afrika.

B-1-bommenwerpers op de luchtmachtbasis op Diego Garcia

Ook de Verenigde Staten zouden zich er eventueel militair mee kunnen bemoeien. Ten zuiden van de Malediven ligt de Britse Chagos-archipel, waarvan het grootste en zuidelijkste eiland, Diego Garcia, een grote Brits-Amerikaanse luchtmacht- en marinebasis is.

Lees ook: Nieuwe Zijderoutes: China pacht haven in Sri Lanka

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.