De zogenoemde ‘redder uit Pommeren’, Robert Biedron is op het moment één van de populairste politici van Polen. In 2014 werd hij als onafhankelijke kandidaat met 60 procent van de stemmen tot burgemeester van Słupsk gekozen. Nu heeft hij zijn eigen partij ‘Wiosna’ (Lente) opgericht en wil hij het in de verkiezingen voor het Europees Parlement tegen regeringspartij ‘Recht en Gerechtigheid’ (PiS) opnemen.

De 42-jarige politicus verwees bij de oprichting van zijn partij naar de moord op de burgemeester van Dantzig, Pawel Adamowicz vier weken geleden. Hij wil de politieke erfenis van Adamowicz voortzetten. Het programma van zijn partij is gebaseerd op drie zuilen: de mens, de gemeenschap en een staat die de mensen vertrouwen.

Links-liberale oppositie

Biedron wil zich hard maken voor het recht op abortus, de komst van asielzoekers en het uiterlijk in 2035 sluiten van de kolenmijnen. Het zijn standpunten die zijn potentiële aanhang in het katholieke en nationalistische Polen aanzienlijk beperken. De openlijke homoseksueel is, sinds hij de gemeentelijke financiën in de Pommerse stad Słupsk saneerde, dan ook vooral populair bij de links-liberale oppositie. In 2018 zei hij de lokale politiek vaarwel om een landelijke rol te kunnen gaan spelen.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


In 2011 was Biedron reeds in de Sejm, het Lagerhuis van het Poolse parlement, gekozen. Hij stond toen op de lijst van de inmiddels weer van het toneel verdwenen antiklerikale protestpartij Ruch. In het parlement verwierf hij aanzien als lid van de Justitie-commissie.

Sanering

Tot hij tot burgemeester werd gekozen, hadden maar weinig Polen van de op twee na grootste stad in het  woiwodschap Pommeren gehoord. De gemeente ligt op 20 minuten rijden van de Oostzeekust en trekt zodoende geen badgasten of andere toeristen. Voor Biedron burgemeester werd, was Słupsk een van de meest in de schulden stekende gemeentes in Polen. Hij wist echter in korte tijd het begrotingstekort weg te werken, drong de werkloosheid terug en vervulde ook nog vacatures met Oekraïense gastarbeiders. Door deze indrukwekkende prestaties en door symbolische daden als het halveren van zijn burgemeesterssalaris, kan hij zich geloofwaardig opwerpen als alternatief voor corruptie en wanbestuur.

Twee voordelen

Daarnaast is Biedron het gezicht geworden van feministen die tegen aanscherping van de abortuswet door de conservatieve regering demonstreren en van de homobeweging. Biedron heeft hierbij twee voordelen: ten eerste dat er sinds de laatste verkiezingen geen linkse partij meer in het parlement vertegenwoordigd is en ten tweede dat hij nog niet zo besmet is als de leiders van de gevestigde partijen. Recente peilingen voorspellen dat Wiosna zo’n dertien procent van de stemmen zou kunnen behalen in de Europarlementsverkiezingen. Daarmee zou de nieuwe partij de op twee na grootste worden, na de conservatieve PiS met ruim veertig procent en het liberale Burgerplatform (PO) met een kleine drieëntwintig procent.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.