De premier van Albanië, Edi Rama, sluit vereniging van Kosovo met Albanië niet uit, als beide niet tot de Europese Unie toegelaten worden.

Iedereen geeft de voorkeur aan “de grotere [Europese] unie”, zegt hij tegenover Politico, maar als dat er niet van komt, “dan zou er een kleine unie kunnen komen”, aldus Rama gevraagd naar zijn gedachte over vereniging van Kosovo met Albanië.

De idee van vereniging van, het van Servië afgescheiden, Kosovo met Albanië is populair onder Albanese nationalisten. De suggestie van aansluiting van Kosovo bij Albanië, wat op zich al een zeer complexe kwestie is, geeft echter ook weer lucht aan de bredere Groot-Albanese gedachte. Een gedachte die nog meer conflicten op kan leveren in de regio. Er wonen namelijk behalve in Kosovo ook aanzienlijke Albanese minderheden in buurlanden Macedonië, Servië, Montenegro en Griekenland.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Vooral de situatie in Macedonië is licht ontvlambaar. In het verleden zijn etnische spanningen daar al eens opgelaaid tot gewelddadig conflict. Maar recent heeft de Albanese premier gemeend de precaire situatie in het buurland weer op te moeten stoken. Rama, een persoonlijke vriend van de multimiljardair George Soros, bracht de leiders van diverse etnisch-Albanese partijen uit Macedonië in de Albanese hoofdstad Tirana bij elkaar om tot een gezamenlijk eisenpakket te komen. Het ging om dermate hoge eisen, zoals de volledige gelijkstelling van de Albanese taal aan de Macedonische op nationaal niveau, dat de conservatieve president Gjorge Ivanov ze in strijd met de grondwet acht. Zoran Zaev, de leider van de oppositionele SDSM, die zich in parlementsverkiezingen herhaaldelijk een slechte verliezer heeft betoond, zag echter zijn kans schoon om nu toch te gaan regeren en was bereid toe te geven aan de hoge eisen van de etnische Albanezen. De president hield als hoeder van de grondwet echter voet bij stuk en zodoende verkeert Macedonië nu in politieke crisis.

Het Italiaanse protectoraat Albanië tijdens de Tweede Wereldoorlog

Maar ook elders in voormalig Joegoslavië kan de Groot-Albanese gedachte voor nieuwe onrust zorgen. Zo is de Albanese minderheid in Montenegro, ten noordwesten van Albanië, onder andere geconcentreerd in het district rond de hoofdstad Podgorica. In Servië zijn er ook afgezien van de provincie Kosovo en Metohija diverse gemeentes met een forse Albanese minderheid. Aansluiting van Kosovo bij Albanië schept met andere woorden een precedent, dat tot de verbeelding spreekt van Albanezen elders in de regio.

Ook in de Republika Srpska, het etnisch-Servische deel van Bosnië en Herzegovina, waar de gedachte aan aansluiting bij Servië nog altijd sterk leeft, kan men zich gedrongen voelen het moment aan te grijpen en er naar te handelen; met alle spanningen, niet alleen binnen Bosnië maar ook tussen Servië en Kroatië, die dat teweeg brengt.

Het is kortom een Gordiaanse knoop van instabiliteit waar Rama mee dreigt. Zorg nou maar dat je ons toelaat tot de Europese Unie, want anders zorgen we dat de hel losbreekt in jullie geopolitieke achtertuin, lijkt de Soros-vriend te willen zeggen.

Het is alsof hij daarmee de aandacht af wil leiden van de politieke instabiliteit in zijn eigen land, onder zijn regering. Want Albanië mag dan zijn toegelaten tot de NAVO en de status van kandidaat-lidstaat van de EU hebben. Het land is verre van klaar om toe te treden tot de Unie. Anders dan met Servië en Montenegro, heeft de EU met Albanië nog niet eens formeel de toetredingsonderhandelingen geopend. Het land aan de Adriatische Zee wordt bovendien geplaagd door corruptie, mensenhandel en drugshandel, waarin mogelijk diverse ministers waaronder Rama zelf betrokken zijn. Daar komt bij dat de oppositie heeft aangekondigd de parlementsverkiezingen te zullen boycotten omdat het geen vertrouwen heeft in eerlijke en open verkiezingen onder Rama. De coalitiepartner van zijn Socialistische Partij (PS), de eveneens sociaaldemocratische LSI dringt bij Rama aan op tegemoetkoming aan de eisen van de oppositie om te voorkomen dat het parlement straks een nogal vreemde samenstelling heeft.

Terwijl Rama er dus aan de ene kant toe oproept dat het uitzicht van Albanië op toetreding tot de EU vooral moet blijven bestaan, neemt hij anderzijds geen concrete stappen om dat vooruitzicht dichterbij te brengen. Waarschijnlijk heeft hij eerst nog wat schimmige zaakjes af te handelen.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.