Afgelopen zondag vond in Roemenië de eerste ronde van de presidentsverkiezingen plaats. De eerste ronde werd gewonnen door de sociaaldemocratische premier Victor Ponta die 40,33% van de stemmen kreeg. Hij en Klaus Iohannis, die 30,44% van de stemmen haalde, gaan door naar de tweede ronde.

De campagne draaide tot nu toe vooral om personen en minder om politieke programma’s en dat is duidelijk terug te zien in het resultaat van de eerste ronde. Iohannis is de burgemeester van Sibiu, of Hermannstadt zoals het in het Duits heet, en vertegenwoordigde oorspronkelijk de partij van de Duitse minderheid in Roemenië. In 2013 werd hij lid en vice-voorzitter van de liberale PNL. In de presidentsverkiezingen is Iohannis de kandidaat van de twee grote centrumrechtse partijen PNL en PDL.

Doordat de campagne echter niet zozeer gekenmerkt wordt door debatten over beleid, maar de twee leidende kandidaten vooral op de persoon speelden, lijkt het culturele aspect een grote rol te hebben gespeeld. Wat duidelijk te zien is op de volgende kaart waarop per regio is aangegeven welke kandidaat gewonnen heeft. In rood zien we de gebieden waar Ponta gewonnen heeft, in blauw de gebieden waar Iohannis gewonnen heeft en in groen de gebieden waar de kandidaat van de Hongaarse minderheid gewonnen heeft.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Eerste ronde van de presidentsverkiezingen, 2014 (kaart: Salvan Lorand)

Het gebied waar Iohannis of de Hongaarse kandidaat de meerderheid van de stemmen heeft gekregen komt overeen met Zevenburgen, ook wel bekend als Transsylvanië. Zevenburgen was tot het eind van de Eerste Wereldoorlog deel van het Koninkrijk Hongarije dat onder de Habsburgers verenigd was met het Keizerrijk Oostenrijk, de zogeheten Dubbelmonarchie. Hieronder zien we een ethno-linguïstische kaart van de situatie in 1910. We zien bijvoorbeeld een rode vlek rond Sibiu die aangeeft dat daar een concentratie van Duitsers was. Als we nu nog eens naar bovenstaande kaart kijken, dan zien we duidelijk hoe de oude grens in cultureel opzicht nog niet verdwenen is. Dat is overigens een verschijnsel dat niet alleen in Roemenië voorkomt. We zien dit bijvoorbeeld ook duidelijk in landen als Oekraïne of Polen.

 

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.