Oud-premier François Fillon heeft zondag de eerste ronde van de voorverkiezingen om als centrumrechtse presidentskandidaat geselecteerd te worden gewonnen.

Met 44 procent deed Fillon het boven verwachting goed en liet zes kandidaten achter zich, zoals de burgemeester van Bordeaux Allain Juppé met 28 procent van de stemmen en oud-president Nicolas Sarkozy met 20 procent van de stemmen. Sarkozy accepteerde zondagavond nog zijn verlies en sprak zijn steun uit voor Fillon, die van 2007 tot 2012 onder hem als premier diende.

Terwijl Juppé, die meer op de linker vleugel van de centrumrechtse partij Les Républicains (voorheen UMP) zit, in de peilingen lange tijd als favoriet gold, blijkt Fillon populairder dan gedacht. Wat Sarkozy, die buiten zijn partij nog meer gehaat wordt dan er binnen, parten zal hebben gespeeld, is dat er de mogelijkheid was voor mensen om tijdelijk lid te worden om aan de voorverkiezingen deel te nemen. Ook veel linkse kiezers zouden van die mogelijkheid gebruik hebben gemaakt om een hernieuwde kandidatuur van Sarkozy te voorkomen. Gezien de deplorabele peilingen voor de Parti Socialiste, lijkt alles er immers op te wijzen dat het in de tweede ronde tussen een kandidaat van Les Républicains en Marine Le Pen van het Front National zal gaan. Linkse kiezers wilden zodoende graag voorkomen tussen Sarkozy en Le Pen te moeten kiezen.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


De centrumrechtse kiezers hebben nu in de tweede ronde van de voorverkiezingen een heldere keuze voorliggen: Een keuze tussen de linksere, eurofiele Juppé en de rechtsere, gematigd eurokritische Fillon. Gezien het advies van Sarkozy aan zijn kiezers om Fillon te steunen, zit het er in dat hij de daadwerkelijke presidentskandidaat wordt.

Terwijl de linkse stem in de eerste ronde dan verdeeld wordt over kandidaten als voormalig minister van Economische Zaken Emmanuel Macron (ex-PS), een weinig kansrijke nog vast te stellen kandidaat van de PS, Jean-Luc Mélenchon van het Front de Gauche en nog een paar andere kandidaten van de Groenen en extreem-links, gaat waarschijnlijk Fillon als kandidaat van LR door naar de tweede ronde om het tegen Marine Le Pen op te nemen.

Zowel Fillon als Le Pen hebben zich uitgesproken voor een meer onafhankelijke opstelling van Frankrijk op het internationale toneel, voor ontspanning in de verhouding met Rusland en waar mogelijk toenadering, ook ten aanzien van Syrië zou Frankrijk zich pragmatischer opstellen. Atlanticistische commentatoren in Frankrijk maken Fillon intussen al voor Poetinvriend uit. Fillon was weliswaar van 2007 tot 2012 premier van Frankrijk en Poetin van 2008 tot 2012 premier van Rusland, onder het presidentschap van Dmitri Medvedev, maar het onderhouden van internationale relaties is in Frankrijk vooral voorbehouden aan de president. Poetin heeft naar verluidt een veel betere persoonlijke verstandhouding met Fillon dan met Sarkozy, laat staan met Hollande.

Of Fillon of Le Pen nu uiteindelijk de Franse presidentsverkiezingen wint, Rusland heeft waarschijnlijk meer aan het Frankrijk van straks dan aan het Frankrijk van nu. De Atlantici doen er echter goed aan om hier niet de hand van Poetin in te zien, links heeft zijn miserabele vooruitzichten geheel aan zichzelf te danken.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.