In Slowakije vond zaterdag de eerste ronde van de presidentsverkiezingen plaats. Met 40,57 procent van de stemmen werd deze ronde gewonnen door de links-liberale Zuzana Čaputová. In de tweede ronde moet zij het opnemen tegen Maroš Šefčovič. Sefcovic behaalde in de eerste ronde slechts 18,66 procent van de stemmen. Toch is het geen gelopen race.

Caputova heeft vooral het voordeel dat ze pas net op het politieke toneel verschijnt en zodoende nog fris en onbesmet is. Sefcovic is daarentegen een ervaren diplomaat en politicus. Momenteel is hij lid van de Europese Commissie. Sefcovic is afkomstig uit de sociaaldemocratische partij SMER. Die regeert momenteel. En hoewel Sefcovic als onafhankelijke kandidaat deelnam, heeft hij natuurlijk wel te maken gehad met het bekende effect dat kiezers de regering af willen straffen.

Liberalen steunen Caputova

Caputova werd gesteund door haar eigen partij Progressief Slowakije. Die partij werd pas in 2017 opgericht en heeft nog geen parlementszetels. Daarnaast werd ze echter ook gesteund door de liberale partij SaS en diverse andere liberale politici.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Dertien andere kandidaten

In de tweede ronde zal het vooral de vraag zijn wat de kiezers doen die in de eerste ronde op een van de maar liefst dertien andere kandidaten stemden. En hier wordt duidelijk dat het nog geen uitgemaakte zaak is dat Caputova ook de tweede ronde zal winnen. 41 procent van de kiezers stemde immers op een kandidaat die niet aan de tweede ronde deel zal nemen. Een deel van hen zal denkbaar thuisblijven in de tweede ronde.

Sociaal-conservatieven

De kandidaten die op de derde tot de zevende plaats eindigden zijn stuk voor stuk sociaal-conservatieven. En de sociaaldemocraat Sefcovic heeft zich tijdens de campagne ook als zodanig geprofileerd. Wat niet vreemd is, aangezien de SMER voor een sociaaldemocratische partij in sociaal en cultureel opzicht sowieso relatief behoudend is. Caputova heeft zich daarentegen geprofileerd als voorstander van het homohuwelijk. Dat ligt in het vroom katholieke Slowakije niet goed

Tweede ronde

Op 30 maart vindt de tweede ronde plaats. Als Sefcovic ervoor zorgt dat het in de aanloop daar naartoe vooral over sociale en culturele vraagstukken gaat, maakt hij goede kans om niet alleen de kiezers van andere linkse kandidaten voor zich te winnen, maar ook de steun te krijgen van de meerderheid van de conservatieven. Hoewel Caputova er goed voor staat, zal ze aan alleen de steun van liberalen niet genoeg hebben om ook de tweede ronde te winnen.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.