Om hun populariteit te vergroten en in de toekomst beter betalende boekcontracten binnen te halen, zoeken professoren in de Verenigde Staten graag het grote publiek op met provocatieve theses. Zo ook de politicoloog Corey Robin van het Brooklyn College in New York.

In zijn werk The Reactionary Mind beweert hij dat er geen fundamenteel verschil tussen conservatisme en rechts-populisme is. In essentie is alles wat de New Yorkse academicus niet aanstaat reactionair, hoe onderling verschillend ook. Robin beweert in alle ernst dat er een directe intellectuele lijn loopt van Edmund Burke (1729-1797) naar de huidige “anti-intellectuele” president Donald Trump. 

Dit was dan ook de aanleiding voor de tweede editie van zijn boek. De eerste editie liep tot Sarah Palin. Verder stelt Robin dat het Amerikaanse conservatisme net als het rechts-populisme een neergang ondergaat. Dat Trump de presidentsverkiezingen won kan dat wat de politicoloog betreft niet verhullen.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Voor deze ‘analyse’ oogstte Robin reeds veel bijval uit links-liberale hoek, ofschoon (of omdat) zijn bewijsvoering deels niet veel meer behelst dan een lompe scheldpartij op Trump.

N.a.v. Corey Robin, The Reactionary Mind. Conservatism from Edmund Burk to Donald Trump (Oxford University Press, 2018), paperback, 352 pagina’s.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.