In het Groothertogdom Luxemburg pakten de parlementsverkiezingen zondag anders uit dan verwacht. Waar de peilingen winst hadden voorspeld voor de christendemocratische oppositiepartij CSV werd het verlies. De regeringscoalitie heeft daarentegen nog net genoeg zetels om door te regeren.

Peilingen hadden consequent aangeduid dat de CSV winst zou boeken en de coalitie van de liberale DP, de sociaaldemocratische LSAP en Déi Gréng (de Groenen) haar parlementaire meerderheid zou verliezen. Zondag verloren de christendemocraten echter twee zetels, om er 21 over te houden. De sociaaldemocraten verloren zoals verwacht drie zetels en kwamen op tien, Maar het verlies van de DP viel mee, de liberale partij van premier Xavier Bettel verloor slechts één zetel en hield er twaalf over. De winst voor de derde coalitiepartij, de Groenen, was daarentegen groter dan verwacht, deze groeide van zes naar negen zetels. Zo behoudt de coalitie een krappe meerderheid van 31 van de 60 zetels in het parlement.

Oppositie

Waar er onverwacht verlies was voor de oppositionele christendemocraten, was er wel winst voor andere oppositiepartijen. De nationaal-conservatieve Alternativ Demokratesch Reformpartei (ADR) won een zetel en heeft er nu vier. De Piraten Partij kwam met twee zetels voor het eerst in het Luxemburgse parlement. Verder boekte de socialistische partij Déi Lénk stemmenwinst, maar niet genoeg voor een extra zetel.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog werd Luxemburg, op vijf jaar in de jaren ’70 na, geregeerd door de christendemocratische Chrëschtlech Sozial Vollekspartei (CSV), totdat de regering van Jean-Claude Juncker in 2013 ten val kwam door een spionageschandaal. Daarna werd Bettel premier in een coalitie van liberalen, sociaaldemocraten en groenen, die na de verkiezingen van zondag voortgezet kan worden.

Dat Bettel aan kan blijven als premier van Luxemburg is goed nieuws voor de liberale premiers van de andere Benelux-landen en voor de pan-Europese ALDE-partij, die hiermee haar positie in de Europese Raad van regeringsleiders behoudt.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.