Laurent Wauquiez, leider van de Franse centrumrechtse partij Les Républicains, heeft de filosoof François-Xavier Bellamy naar voren geschoven als lijsttrekker in de verkiezingen voor het Europees Parlement. De 33-jarige Bellamy is sinds 2008 loco-burgemeester van Versailles. Hij geldt als conservatief en moet de traditionele rechtse kiezers terugwinnen, die LR de afgelopen jaren door hun bij de tijdsgeest aanhakende, ideologisch ambigue standpunten verloren zijn aan partijen als het Rassemblement National en Debout la France of aan de niet-stemmers. 

Bellamy’s politieke opkomst begon met de ‘Manif pour tous’-demonstraties tegen het homohuwelijk. De mainstream media stellen hem dan ook voor als ultraconservatieve, katholieke reactionair. In talrijke opiniestukken in de krant schrijft hij kritisch over het homohuwelijk, over kunstmatige inseminatie voor alleenstaande vrouwen of lesbische koppels. Maar dit is slechts een facet van de begenadigde spreker en auteur.

Halfslachtig

De vergaderverslagen van het raadhuis in Versailles laten namelijk een verbijsterende discrepantie zien tussen Bellamy’s publieke stellingnames en zijn concrete handelen. Als verantwoordelijke voor jeugdzaken deed hij niets om het bedrijf JC Decaux ertoe te bewegen reclameposters die tot homoseksuele handelingen aanzetten uit het stadsbeeld te verwijderen. Ook verhinderde hij niet dat een zich prostituerende travestiet op een basisschool in de voorstad van Parijs optrad. In tegendeel, hij verklaarde publiek dat het om een dichter ging en de ouders zich geen zorgen hoefden te maken.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Onlangs zorgde Bellamy voor opschudding in progressieve kringen, toen hij verklaarde “persoonlijk tegen abortus” te zijn. Maar hij zwakte zijn woorden meteen nog verder af door te zeggen dat hij “begrijpt dat deze overtuiging niet gedeeld wordt” en dat hij geen oordeel wil uitspreken.

Dichter bij Macron dan Le Pen

Tegenover persbureau Reuters stelde hij ten aanzien van de Europese integratie: “Tussen de visie van Emmanuel Macron en die van Marine Le Pen sta ik overduidelijk eerder aan de zijde van Macron”. Sindsdien mag voor iedereen duidelijk zijn dat Bellamy niet de vernieuwer van Les Républicains is, maar een typische vertegenwoordiger van “ruggengraatloos rechts” zoals men dat in Frankrijk noemt.

Ruggengraatloos

Ook de plaatsen 2 en 3 op de kandidatenlijst van LR wijzen in deze richting. Die worden namelijk bezet door Agnès Evren en de zittende europarlementariër Arnaud Danjean. Beiden staan niet bepaald om hun authentiek-rechtse standpunten bekend. De neergang van Les Républicains zal zich dus nog wel enige tijd voortzetten. Door ontbrekende ideologische coherentie is de partij inmiddels simpelweg overbodig.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.