Rusland en Venezuela hebben een overeenkomst gesloten voor de stationering van strategische lange-afstandsbommenwerpers op het Venezolaanse eiland La Orchila, zo melden Russische media.

Het eiland beschikte reeds over een marinebasis en een militair vliegveld, dat nu uitgebreid wordt. Het nieuwe steunpunt is een belangrijke uitbreiding van de Russische militaire aanwezigheid op het westelijk halfrond.

Waarschuwingssignaal

Het moet vooral gezien worden als een waarschuwingssignaal in de richting van Washington. Voor de mede door Amerikaanse sancties in het nauw geraakte Venezolaanse regering is de militaire samenwerking van grote betekenis.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Verder legt kolonel Edoeard Rodjoekov tegenover het dagblad Nezavisimaja Gazeta een verband met het voornemen van de Amerikaanse regering om het INF-verdrag met Rusland op te zeggen: “de aankomst van de Tu-160 strategische bommenwerpers in Centraal-Amerika is een soort van signaal aan Trump, zodat hij zich zal realiseren dat het opzeggen van nucleaire ontwapeningsverdragen een boemerangeffect zal hebben”.

La Orchila

La Orchila is een piepklein eiland ten noorden van de Venezolaanse hoofdstad Caracas. Tijdens de staatsgreep van 2002 zat de toenmalige president Hugo Chavez hier enige tijd gevangen. Na het mislukken van de coup trad hij echter opnieuw aan als president. In de 19e eeuw werd het eiland door Nederland nog als onderdeel van zijn West-Indische koloniën beschouwd. Zij vonden het echter van te gering belang om er een gewapend conflict met Spanje om te riskeren. Heden ten dage verjaagt de Venezolaanse kustwacht nog af en toe vissers van Curaçao, die er onder andere zeevruchten en schildpadden vangen.

Een Tu-160-bommenwerper, begeleid door een Su-30SM vuurt een Kh-101-kruisraket af boven Syrië (foto: mil.ru).

Lange-afstandsbommenwerpers

Generaal-majoor Anatolii Zhikharev van de Russische luchtmacht sprak in 2009 al over de mogelijkheid lange-afstandsbommenwerpers op het eiland te stationeren. Chavez ontkende dit echter, waarop het Kremlin stelde dat Zhikharev slechts op een technische mogelijkheid gedoeld had. Onder het bewind van Chavez’ opvolger Nicolás Maduro stationeert Rusland nu alsnog twee Toepolev Tu-160-bommenwerpers op La Orchila.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.