De Raad van Europa heeft met 118 tegen 62 stemmen het besluit genomen om de vijf jaar geleden vanwege de aansluiting van de Krim bij de Russische Federatie tegen Rusland ingestelde sancties op te heffen. 

Destijds was Rusland het stemrecht in de parlementaire vergadering van de Raad van Europa ontnomen. Moskou reageerde daarop met een boycot van de zittingen van de parlementaire vergadering. Uiteindelijk hield het twee jaar geleden ook zijn lidmaatschapscontributie in. Vooral dat laatste leek de Raad gevoelig te raken. Het ging dan ook om zo’n tien procent van de begroting van de instelling.

Raad van Europa komt terug van anti-Russisch beleid

Hoewel het gremium veel meer landen omvat dan het Amerikaanse bondgenootschap, wordt het wel door NAVO-lidstaten gedomineerd. Dit en het feit dat de Noor Thorbjörn Jagland secretaris-generaal is, verklaren het lang offensief anti-Russische beleid van de Raad van Europa. Desondanks hebben Russische diplomaten onverdroten verder onderhandeld en is Rusland nu met steun van een duidelijke meerderheid van de andere lidstaten overeengekomen weer als volwaardig lid met onbeperkt stemrecht aan de zittingen deel te nemen. Dit maakt eens te meer duidelijk dat veel landen de ook voor hun eigen economie schadelijke sancties tegen Rusland zat zijn.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Oekraïne schort deelname aan parlementaire vergadering Raad van Europa op

Oekraïne heeft in reactie haar deelname aan de parlementaire vergadering van de Raad van Europa opgeschort.  Ook trok het de uitnodiging aan de Raad van Europa om waar te nemen bij de aanstaande parlementsverkiezingen in. De nieuwe president Volodymyr Zelensky bekritiseerde de regeringsleiders van Duitsland en Frankrijk fel en openlijk. Hij had hen immers niet van steun voor de terugkeer van Rusland af kunnen brengen. Kritiek kwam er ook van de regeringen van de Baltische staten.

Europese Hof voor de Rechten van de Mens

Een belangrijke instelling van de Raad van Europa is het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM). Iedere burger van een lidstaat kan zich daartoe wenden. De Duitse minister Heiko Maas verwees naar het feit dat Russische burgers hier nu weer van verzekerd zijn als reden om voor de terugkeer van Rusland te stemmen. Nu is het inderdaad zo dat de meeste zaken voor het EHRM tegen Rusland worden aangespannen. De veroordelingsgraad van Rusland ligt afgezet tegen het bevolkingsaantal echter beduidend lager dan die van veel andere landen. Tien keer zo laag als Slovenië bijvoorbeeld, minder dan half zo hoog als Oekraïne en Polen en iets lager dan Oostenrijk.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.