In de parlementsverkiezingen die zondag werden gehouden in Bulgarije hebben Rusland-vriendelijke partijen gewonnen en keren de meest eurofiele partijen niet terug in het parlement.

De centrumrechtse GERB van premier Boyko Borisov bleef met 32,7% van de stemmen stabiel en was opnieuw de grootste partij. De meer Rusland-vriendelijke sociaaldemocraten van de BSP wonnen echter zo’n 11 procentpunten en werden met 27,2 % van de stemmen de tweede partij.

De verkiezingsstrijd was vooral een strijd tussen de regerende GERB en de oppositionele BSP, die onder de nieuwe partijleider Korneliya Ninova een meer Rusland-vriendelijke toon aanslaat – ze stelde bijvoorbeeld dat Bulgarije een veto moet uitspreken tegen verlenging van de economische sancties tegen Rusland. De BSP heeft daarmee een stevige comeback gemaakt, waardoor ze nu weer terug is op haar niveau van 2005. Ninova heeft een grote coalitie van GERB en BSP, zoals onder andere de Duitse regering die graag zou zien, consequent uitgesloten en het liefst met de Verenigde Patriotten, een samenwerking van drie nationalistische partijen, VMRO-BND, NFSB en Ataka, te willen regeren. Nu GERB de verkiezingen gewonnen heeft, is er echter geen meerderheid voor een regering van sociaaldemocraten en nationalisten.

Daarmee is er eigenlijk nog maar een mogelijkheid over, namelijk een coalitie van GERB met de Verenigde Patriotten. De Verenigde Patriotten verloren licht in de verkiezingen en moeten 3 zetels inleveren. Door het districtenstelsel krijgt GERB er 11 zetels bij hoewel de partij geen extra stemmen won. GERB regeerde eerder al eens met gedoogsteun van de nationalisten, in een coalitie met andere kleinere partijen. De Europese Volkspartij (EPP) waarvan GERB lid is, zette de partij destijds al onder druk om dat niet te doen en wil al helemaal niet dat ze nu daadwerkelijk een regering met de nationalisten vormt.

Borisov heeft echter geen andere opties. De kleinere partijen waarmee hij eerder regeerde, het Hervormersblok (RB), een alliantie van zeer eurofiele liberalen en liberaal-conservatieven, en de ABV, een afsplitsing van de BSP, keerden niet terug in het parlement, doordat ze onder de kiesdrempel van vier procent terecht kwamen.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Rekenkundig zou een coalitie van GERB met de Beweging voor Rechten en Vrijheden (DPS), die de Turkse minderheid vertegenwoordigt, ook met de hakken over de sloot een meerderheid hebben. Maar vanwege de gespannen verhoudingen met Turkije, verergerd door de schijnbare Turkse steun voor de radicalere minderheidspartij DOST die met zo’n drie procent onder de kiesdrempel bleef, gaven zowel Borisov als Ninova tijdens de campagne al aan hier niets voor te voelen.

De stemmen die de Verenigde Patriotten verloren zijn waarschijnlijk vooral naar ‘Volya’ (Wil) gegaan, een nieuwe partij van zakenman Veselin Mareshki die met 4,15% van de stemmen 12 zetels haalt. De partij profileerde zich op dezelfde zaken als de Verenigde Patriotten, zoals striktere controle op de immigratie. Daarnaast is Volya echter consequenter in haar euroscepsis en spreekt ze zich duidelijk voor betere relaties met Moskou uit. De Verenigde Patriotten zijn op die punten verdeeld, waarbij Ataka Rusland-vriendelijker en eurosceptischer is dan VMRO-BND en NFSB.

Als Borisov er niet in zou slagen een regering te vormen, dan krijgt Ninova de kans. De BSP zou echter zowel de Verenigde Patriotten als Volya nodig hebben voor een meerderheid. De Bulgaarse kiezer heeft echter hoe dan ook een duidelijk signaal afgegeven voor een minder slaafse houding tegenover Brussel en Berlijn en verbetering van de relatie met Moskou.

De parlementsverkiezingen van zondag waren vervroegde parlementsverkiezingen. Die waren nodig doordat premier Borisov zijn mandaat had teruggegeven nadat de kandidaat van zijn partij de presidentsverkiezingen had verloren van generaal Rumen Radev, een onafhankelijke kandidaat die door de BSP naar voren was geschoven.

Share.

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.