Een tak van IS heeft zo’n vijfduizend strijders samengebald in het noorden van Afghanistan, aan de grens met de Centraal-Aziatische voormalige Sovjet-republieken. Dat stelt de directeur van de Russische geheime dienst FSB. Velen van hen hebben in Syrië gevochten, zo voegt hij eraan toe.
“Bijzonder verontrustend is de troepenverplaatsing van terroristische groeperingen naar de noordelijke provincies van Afghanistan.” Dat stelde FSB-directeur Alexander Bortnikov op een bijeenkomst van inlichtingendiensten in de Tadzjiekse hoofdstad Doesjanbe.

IS Khorasan

Hij waarschuwde dat ‘Provincie Khorasan’, een lokale tak van IS, erin geslaagd was 5.000 strijders samen te ballen in het gebied. Terroristische cellen infiltreren nu voormalige Sovjetrepublieken. Ze vormen daar banden met de georganiseerde misdaad. Om niet teveel op te vallen, doen ze zich voor als vluchtelingen en migranten, aldus Bortnikov.
De naam Khorasan verwijst naar een historische Perzische provincie die zich uitstrekte over delen van Pakistan, Afghanistan, Iran en Centraal-Azië. Salafisten gebruiken de term echter wel voor een nog groter gebied. Eerder stelden Iraanse diensten reeds dat Amerikaanse militairen betrokken zouden zijn geweest bij een recente uitbraak van IS-strijders die door de Taliban gevangen gehouden werden.

Hergroepering

Na de reeks nederlagen in Syrië en Irak, proberen IS-strijders zich te hergroeperen in delen van Syrië die nog niet onder controle van Damascus staan, aldus de FSB-directeur. Van daaruit vinden IS-strijders hun weg naar andere delen van de wereld, waaronder Noord-Afrika, Zuid- en Zuidoost-Azië.

Buitenlandse financiering

Ondanks militaire verliezen, weten de terroristische groeperingen volgens Bortnikov nog altijd buitenlandse financiering te verkrijgen. Daarbij maken ze gebruik van online betaaldiensten en cryptovaluta. Ook beschikken ze nog over financiële middelen die verkregen werden uit clandestiene oliehandel, mensensmokkel en andere criminele activiteiten.

Collectieve veiligheid

Rusland heeft een militair bondgenootschap met de Centraal-Aziatische landen Kazachstan, Kirgizië en Tadzjikistan, de Collectieve Veiligheidsverdragorganisatie (CVVO). In het kader daarvan werkt men samen op gebieden als inlichtingen, grensbewaking en terrorismebestrijding. Daarnaast is er een bredere veiligheidssamenwerking in de Shanghai Samenwerkingorganisatie. Daarvan zijn ook andere landen in de regio, zoals Oezbekistan, maar ook Pakistan, Afghanistan en Iran lid of waarnemer.

Bemiddeling

Naast terrorismebestrijding zet Rusland ook in op bemiddeling in het conflict in Afghanistan. Zo faciliteerde Moskou onlangs besprekingen tussen Afghaanse oppositiepolitici en Talibanleiders. Dit tot ergernis van de Verenigde Staten. Regionale mogendheden als Rusland, China en Iran hebben echter een veel directer veiligheidsbelang bij stabiliteit in de regio, dan de Verenigde Staten. Amerikaanse actoren hebben er veeleer belang bij dat Afghanistan nog lang instabiel blijft.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.