De coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië die oorlog voert in Jemen heeft geheime akkoorden gesloten met ‘Al Qaida op het Arabisch Schiereiland’ (AQAP).

“Een militaire coalitie geleid door Saoedi-Arabië en gesteund door de Verenigde Staten heeft geheime akkoorden gesloten met Al Qaida-strijders, waarbij sommigen betaald werden om cruciale steden in Jemen die de militanten hadden ingenomen te verlaten, om zich met wapens, uitrusting en buit terug te trekken”, zo meldt persbureau AP op basis van eigen onderzoek. “Honderden [Al Qaida-strijders, red.] werden geronseld om zich bij de coalitie zelf aan te sluiten.”

Hoewel het geen nieuws is dat de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië soms samenwerkt of zij aan zij vecht met AQAP, is het goed om te zien dat nu ook een mainstream persbureau dit belangrijke aspect van de oorlog in Jemen belicht.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


In mei 2017 deed AP al verslag van uitspraken van een AQAP-leider over samenwerking met de coalitie. De oorlog van de coalitie heeft Jemen verwoest en de positie van AQAP versterkt, de coalitie en de Al Qaida-tak staan aan dezelfde kant in de oorlog. Omdat de Verenigde Staten de coalitie vanaf het begin gesteund heeft, plaatst dit de Amerikaanse regering in de bizarre positie dat het AQAP zowel bestrijdt als indirect ondersteunt:

De bevindingen van AP waren dat door de coalitie gefinancierde militiecommandanten actief Al Qaida-strijders – die als bijzonder vaardig gezien worden – ronselen of strijders die tot voor kort bij Al Qaida aangesloten waren. Abdel-Sattar al-Shamiri, een voormalig adviseur van de gouverneur van de provincie Taiz, stelde dat hij de aanwezigheid van Al Qaida vanaf het begin onderkende en commandanten zei leden daarvan niet te rekruteren. “Hun antwoord was, ‘We zullen zelfs met de duivel samenwerken tegen de Houthi’s’, aldus al-Shamiri.

Kennelijk weegt de strijd tegen de vermeende Iraanse invloed in Jemen – die effectief zeer gering tot nihil is – voor de VS echter zwaarder dan het beschamende feit dat de Amerikanen nu effectief Al Qaida op het Arabisch Schiereiland steunen. We zien hier hoe de Amerikaanse regering zich in gijzeling heeft laten nemen door de paranoia van de Saoedi’s en co. over Iraanse expansiedrang en zo een oorlog in Jemen voert waar ze zelf geen wezenlijk belang bij heeft.

Amerikanen mogelijk betrokken bij foltergevangenissen in Jemen

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.